Любомира Ганчева: Това, което се случва в българската енергетика, е част от една война за нейното унищожаване

Facebook Twitter

Това, което се случва в българската енергетика всеки следващ месец, всяка следваща седмица, е част от една война за унищожаване на българската енергетика, заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева, като коментира посещението на министър Теменужка Петкова в САЩ.

„От официалната информация след срещите на министъра на енергетиката със заместника на помощника и помощника на заместника, става ясно, че България се движи към линията на пълна диверсификация в доставките на природен газ. На първо място ще направя уточнението, че министърът говори само за количества от 3 млрд. куб. метра природен газ. Това е така, тъй като все още България не транзитира 17 млрд. куб. метра газ, защото не успяхме да изпълним нашия ангажимент да построим в срок „Балкански поток“. Въпреки уверенията на министър-председателя, че се строи с огромни мащаби, от Сърбия ни предложиха дружеска помощ, тъй като това са хората, които успяха да си построят тяхната инфраструктура, даже преди срока за пускане, само че ние се бавим. Ние коментираме едва едни 3 млрд. куб м. природен газ, които на фона на 20, сами може да кажете колко незначително изглеждат. Коментарът на министъра на енергетиката е, че половината от тези доставки на природен газ ще бъдат диверсифицирани, т.е. ще бъде сменен техния доставчик и това ще бъде азерски газ, е повече от смущаващо. На първо място, ако наистина говорим за диверсификация, това ти да предопределяш в една среда на конкуренция, на пазарен принцип, откъде точно ще ти дойде следващият доставчик на природен газ, меко казано, говори за монопол, или за договорка или за всичко друго, но не за пазарен принцип“.

Ганчева изрази съмнение и към стойността на свършеното през 2019 г. в посока на диверсификация по повод доставките на газ.

„Разбирам, че министърът се хвали с успешната диверсификация миналата година. За пръв път България успя да вкара в нашата система втечнен природен газ. Само че въпросът е какъв е резултатът от това. Резултатът е, че в момента в България цените на природен газ са точно два пъти по-високи, отколкото са тези в Дания. В същото време ЕК излезе с официални анализи и показа, че в България енергийната бедност е точно два пъти по-голяма, отколкото средната за ЕС. Политиката за диверсификация на правителството през последните години води до това, че се облагодетелстват един малък кръг от хора, а останалите ние плащаме два пъти по-високи сметки“.

В контекста на пагубните държавни действия и бездействия по темата за българската енергетика Любомира Ганчева коментира и липсата на адекватен отговор по официално питане от страна на ПП АБВ.

„Днес е ден 50-ти, откакто чакаме отговор за това на какъв етап е строежът на  „Балкански поток“ и защо няма нито един измервателен уред за качеството на природен газ. Когато се оценява по какъв начин се транзитира или пренася природен газ, обемът е важен, но е важно и качеството. Нашата проверка показа, че няма инсталирани уреди за измерване на качеството на природния газ, които отговарят на стандартите“.

Ганчева каза също, че ПП АБВ входира днес заявление за достъп до информация до Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и до Български институт по метрология.

„Ние ги питаме когато те са присъствали в края на миналата година на откриването на газоизмервателна станция „Странджа“ дали са установили, че там няма измервателни уреди за качеството на природния газ. Присъствали ли са техни представители на терен“.

Любомира Ганчева изрази надежда, че адекватен отговор ще бъде получен, поради важността на въпроса.

Публикувано на 28.01.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни