Ивайло Калфин: Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд

Facebook Twitter

Недопустим е начинът, по който се прави промяна на Закона за Валутния борд – преди почивните дни и в друг закон, с преходна разпоредба чрез Закона за БНБ. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин. По думите му това крачка към премахването на валутния борд. „Властта трябва да го каже това нещо на хората, защото по правилата на ЕЦБ влизането в този механизъм, познато като „Чакалня за еврозоната“, ние можем да постоим доста години. Естония стоя от членството си до 2011 г. – седем години. Ние трябва да се подготвим за дълъг период“, заяви Калфин.

Правителството обяви, че няма да се променя фиксираният курс, но ако няма да се променя – защо променят закона. Една от силните страни на Валутния борд е доверието, курсът на лева няма да се промени. Сега ни казват имайте ни доверие“, коментира още той.

Ивайло Калфин посочи, че хората не са запознати какво ще се случи след въвеждането на еврото у нас и затова са изключително притеснени. Политикът уточни, че има възможност кабинетът да не договори същия курс при влизането на страната ни в ERM 2, ако падне Валутният борд.

„Вярвам в институциите, но не се прави така. Влизането в ERM 2 предполага във всеки един момент, всяка една от централните банки или ЕЦБ – да поискат промяна на курса. Това може да стане при катаклизми, каквито в момента няма. Затова не знам защо сега не договарят този курс, който е действащ и след това няма съмнения.

Бившият министър обясни, че ако се обезцени левът – някои хора „ще си изчистят дълговете в лева и ще има натиск от страна на банките за преминаване на плащанията в евро“. Той предупреди, че при тази опция, кредитите в евро ще станат неизгодни.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК 

Публикувано на 29.01.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни