Форум за мир в Черноморския регион събра във Варна представители на дипломатическите мисии, на сдружения с нестопанска цел, политически партии и Световното движение за мир

Facebook Twitter

Форум за мир в Черноморския регион събра днес преди обед във Фестивалния и конгресен център във Варна представители на дипломатическите мисии, на сдружения с нестопанска цел, политически партии и Световното движение за мир. След оживена дискусия, в края на събитието, участниците се обединиха около обща декларация, която предстои да бъде изпратена до Министерския съвет, президента и Народното събрание. В нея се настоява в страната ни да няма чужди военни бази, както и да се проведе обществено допитване с формулировка на въпрос, който да гарантира, че в България няма да бъде разполагано ядрено оръжие.

Председателят на Инициативния комитет на Световното движение за мир в България Пламена Заячка очерта няколко акцента в декларацията, свързани с необходимостта българската общественост да получи ясни и еднозначни отговори на редица въпроси. Част от тях са свързани с това, какви ще бъдат функциите на предложения Координационен център на НАТО във Варна и дали той няма да доведе до задълбочаване на напрежението и надпревара във въоръжението в региона. Останалите въпроси, които се поставят в документа, гласят още: „Какво е мнението на другите страни от НАТО в Черноморието? Новата идея за Координационния център във Варна подкрепена ли е в рамките на НАТО, а не само от САЩ?“.

„Решително се противопоставяме на разширяването на военните учения. Знаете, че се планира военно учение на НАТО, което е най-голямото за последните 25 години. Отбелязваме, че членството в евроатлантическите структури не трябва да води до пренебрегване на националния ни интерес“, коментира на пресконференция след форума Заячка. Тя добави, че исканията за това в България да няма чужди военни бази, както и да се проведе референдум у нас по темата за ядрените оръжия, са добавени след дискусията в рамките на форума.

„Много се радвам, че отново съм във Варна, където преди почти една година стартирахме нашето Движение за мир. На фона на масовата незаинтересованост към темата за мира, над 50 души се събраха днес, което е един добър заряд“, каза в заключения тя.

„Основният акцент в събитието днес бе поставен върху това, че напоследък за мир не се говори, че мирът отпадна от лексиката на международните дипломатически отношения и говорим за сигурност, което е доста по-различно от мир. Сигурността включва сила за предпазване. Ние искаме да говорим за мир, за свободни от оръжия зони. Цитирахме и премиера на България Бойко Борисов, че искаме в Черно море да плават яхти, а по плажовете да има туристи“, каза доц. Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на партията.

„Много ни тревожи един факт, който се пренебрегна и е в леко затъмнение. При обявяването на идеята за създаване на Координационен център на НАТО във Варна, беше казано, че той ще поеме функциите на Командния център във Великобритания за Черноморския регион“, каза доц. Кючуков. Той коментира, че един Команден център на НАТО би се занимавал с много повече от координация. „Въпреки че съм много далеч от военните въпроси, съм чувал, че един Команден център винаги е първата цел при всеки конфликт. Ние повдигаме въпроса, че той може да се яви една пряка заплаха за града и региона. Затова поставихме тези въпроси, дали базата във Варна ще е на НАТО или ще е само американска“, каза още доц. Кючуков.

По време на форума днес бяха изнесени и кратки резюмета от относно политическата обстановка в Черноморския регион от директора на Института по икономика и международни отношения проф. Любомир Кючуков, както и от проф. Нако Стефанов, председател на Българския национален съвет за мир.

„За съжаление българската общественост все още няма пълно осъзнаване на сериозните проблеми, свързани с опасността от военен конфликт и необходимостта от това да се борим за мир“, коментира след форума проф. Нако Стефанов, председател на Българския национален съвет за мир. Според него, в днешно време борбата за мир означава България да бъде обявена за зона без ядрено оръжие и без чужди военни бази. Друг конкретен призив е и български военни да не участват в чужди конфликти.  

Публикувано на 01.02.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов

АБВ България

ПП АБВ изпрати конкретни предложения, в контекста на пандемичната и следпандемична реалност, до МС, МЗ, БЛС и ресорната парламентарна комисия

АБВ България

ПП АБВ настоя за създаване на парламентарни анкетни комисии по скандалните новини от резиденцията на премиера и по действията на НОЩ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни