Румен Петков за напрежението между „Дондуков“ 1 и 2: От междуинституционалния сблъсък ще загуби българският народ и българската държава

Facebook Twitter

Изненадан съм от реакцията на президента. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира пред медиите заявката за оттегляне на доверие от кабинета от страна на държавния глава. Оставяйки настрана мотивите на президента за оттегленото му доверие, председателят на ПП АБВ е категоричен, че такъв междуинституционален сблъсък  вредителства на обществото и на институционалния интерес на страната.

„Не е това междуинституционалното общуване. Така задълбочаваме криза, задълбочаваме проблем. От междуинституционалния сблъсък ще загуби българският народ и българската държава. За съжаление последните две и малко повече години сблъсъците и конфронтациите между институциите взима връх над стремежа да бъдат намерени решения“, каза Петков. Той подчерта, че именно АБВ е партията, която най-остро критикува правителството на ГЕРБ.

„За безчинствата, за дълбоко вредната политика в енергетиката, за тежкия провал в опазването на околната среда и водите на страната, за безпътицата в редица сектори в страната. Но това са въпроси, които се решават с политически средства. В случая междуинституционалното напрежение и сблъсък не обслужват интересите на обществото“, коментира още председателят на АБВ. И добави, че новината на днешния ден измества теми за решаване от жизнено значение, като катастрофата в Перник, например.  

Междувременно Румен Петков акцентира и върху думите на посланик Херо Мустафа пред „Нова телевизия“, че заради корупция САЩ ще наложи забрана за влизане страната на български гражданин. Според Петков от ключово значение е датата, на която е направено въпросното интервю. Независимо, че е излъчено днес, според него разговорът се е състоял доста по-рано, предшествано от друго събитие по високите етажи.

„Според мен е направен преди 25 януари. Трябва да сме наясно - ние уважаваме ли себе си като държава. Значи гражданинът Х, Иванов, Петров, даже Петков, е невинен до произнасяне на осъдителна присъда. Аз съм институционално мислещ човек, но да се изтъпани един, който и да е той и да каже: „Според нас Димитров е корумпиран“ - не го пускайте на ваша територия, но на какво основание произнасяте присъдата. Не знам кой е, но тогава, когато се произнася присъда с такава лекота и безотговорност, нещата са лоши. Това е и възпрепятстване на правосъдието в България. Ако колегите от САЩ имат доказателства, че Иванов, Петров или Петков са корумпирани, извършват корупционни действия и практики, да ги предоставят на българските власти, те да разследват, да закопчаят съответният Петров, Петков или Димитров и да го дадат на съд. Само че утре, като излезе държавният секретар и каже, че Петков е корумпиран, Петков ще заличи всички следи и всъщност ще бъде целият в бяло пред българския народ. Така че държавният секретар на САЩ рискува да стане съучастник в престъпление на наша територия, като предупреди Петков, че за него има някакви събрани доказателства и той почне да ги заличава“. На журналистически въпрос – има ли подозрения кой може да е този човек, Румен Петков каза: „Не“.

Публикувано на 04.02.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план

АБВ България

Румен Петков по bTV: Бойко Борисов се гаври със здравния си министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни