ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ: Енергийна катастрофа в резултат на февруарски снеговалеж

Facebook Twitter

Ние от ПП АБВ изразяваме силно безпокойство от състоянието на електроразпределителната система в България, независимо от формата на нейната собственост. Настояваме КЕВР да информира обществото какви са размерите на защитените инвестиции от трите електроразпределителни дружества. Считаме, че до голяма степен електропреносната система е съсипана и това показва липсата на контрол от страна на държавата.

Кризисната ситуация след обилния снеговалеж, „изненадала“ електроразпределителните дружества и държавните институции февруари месец, показва липсата на каквато и да е координация за овладяване на ситуацията. Най-ярък изразител на този факт е блокажът на телефоните за информация на съответните електроразпределителни дружества.

Само в община Мездра 25 населени места в продължение на четири дни нямаха ток, голяма част от тях – до седем дни останаха без ток. Това е грубо нарушение на човешките права и грубо нарушение на договора, който електроразпределителното дружество има със своите потребители.

Липса на какъвто и да е ефективен потенциал на място. Преди години тези 52 населени места (обезпечавани от тогава държавното ЕРП) се покриваха от 150 души, работещи по гарантиране снабдяването с електроенергия на потребителите. Днес този потенциал е свит до три коли и два екипа от по осем души, плюс двама началници. Не са сменяни с десетилетия електропроводите, носещите стълбове и цялата инфраструктура, която трябва да гарантира снабдяването с електроенергия на жителите на населените места. Положение, което много наподобява положението в управлението на доставка и управление на водния сектор.

Настояваме за спазване на договора, който е подписал ЧЕЗ с потребителите – за 24-часова липса на ток 30 лева обезщетение,  и за всеки следващ период от 12 часа – по 20 лева. Аргументът, че още е понеделник е заявен форсмажор пред Министерството на енергетиката, само илюстрира безсилие, липса на потенциал със справяне с поетите законови ангажименти и нежелание на ръководството на дружеството да защити обществения интерес и интереса на българските граждани, чиято територия ЧЕЗ е задължен да обезпечава с електроенергия.

Публикувано на 11.02.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

III-ят футболен турнир "Спортът сплотява", иницииран от АБВ-Младежи, събра осем младежки отбора на водещи политически сили

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за икономическите досиета на приватизацията

АБВ България

Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

АБВ България

Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

АБВ България

Румен Петков: Народното събрание и правителството са видимо изчерпани и час по-скоро трябва да си отидат


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни