Десетки граждани се събраха на дискусията на тема „Бъдещето на машинното гласуване“, инициирана от ПП АБВ и партия МИР

Facebook Twitter

Десетки граждани - представители на парламентарните и извънпарламентарните партии, членове на ЦИК, представители на НСОРБ, анализатори, граждански организации - се събраха на дискусията на тема „Бъдещето на машинното гласуване“, инициирана от ПП АБВ и партия МИР. При голям интерес, мнозинството се обедини около тезата, че машинното гласуване дава по-голям процент на гаранция за честен вот, налице са обаче проблеми от технологичен и законов характер, които трябва да бъдат изгладени преди да се пристъпи към този метод на гласоподаване.  

Румен Петков, председател на ПП АБВ:

Румен Петков припомни в началото на форума, че въвеждането на гласоподаване чрез машини е настояване и кауза на ПП АБВ още от 2016 година и именно това е стъпката към хигиенизиране на изборния процес. Той подчерта, че невъвеждането на машини за гласоподаване се прави съзнателно от страна на държавното управление, а взетото вчера решение от Министерски съвет за машинно гласуване е в резултат именно на обществения и политически натиск. Петков изрази удовлетворение от участието в дискусията на основната опозиционна парламентарна партия, в лицето на БСП и посочи, че това е знак, че има воля за осъществяване на машинното гласуване като решителна крачка към честен вот.

„Три неща ни обединяват тук днес – да засилим натиска върху правителството и да гарантираме реализацията на машинното гласуване, като първа стъпка към електронното дистанционно гласуване. Да засилим натиска, който да доведе до публична процедура, която да гарантира хигиената на изборния процес".

Симеон Славчев, председател МИР:

Симеон Славчев посочи, че независимо, че възможността за машинно гласуване е заложена в изборния закон отдавна, все още налице е неразбиране на процеса.

„Министър-председателят за пореден път се изказа неподготвен, доказа че не познава какво означава машинното гласуване. Машината няма свързаност с интернет, дори няма свързаност с ток, може да издържи целия изборен ден с батерии. Дори, когато някой си позволи атака, тя не може да бъде постигната. Важно е всички ние да набележим конкретните стъпки, така че да продължи този натиск, така че всички избори да стават чрез машинно“.

Крум Зарков, зам.-председател на БСП

Крум Зарков заяви, че вчерашното решение на Министерски съвет за обезпечаване на машинното гласуване още за следващия парламентарен вот прави настоящата дискусия задължителна.

„Това решение е резултат от натиск. Вчерашното решение добре, но има още доста работа да се свърши. Има неща, които трябва да се свършат и те са за правителството. Трябва да се решат въпроси с логистиката и сертифицирането на машините, те отиват в правителството. То трябва да поеме своята отговорност да изпълни закона. Това е важна стъпка за възстановяване на доверието към изборния процес“.

Христо Колев, председател на АБВ-София

„Законът е ред, а добрият закон е добър ред. Като юрист и гражданин не съм трогнат от вчерашното решението на Министерски съвет за въвеждане на машинното гласуване. Не може да сме горди, че се спазва закона. Машинното гласуване трябва да бъде въведено незабавно, това е елементарно и лесно“.

Иван Аспарухов, кмет на Мездра, член на ИБ на ПП АБВ

Иван Аспарухов подчерта, че когато се въвежда машинно гласуване, то трябва да е метод за всички видове избори. Що се отнася до местния вот, машинното гласуване се явява завършек на един законодателен процес – административно-териториална реформа, в контекста на актуалната демографска реалност, въвеждане на активна гражданска регистрация на гласоподавателите.  

 

 

Мартин Райков, юрист, член на ПП АБВ и бивш член на ЦИК

Мартин Райков подчерта важността на това да се изчистят детайлите около въвеждането на машинния вот, в т. ч., логистични, кадрови и технически подробности. Той даде примери за редица детайли, които биха спънали машинното гласуване, дори при наличие на достатъчно количество на качествени машини за целта.

Проф. Антоний Тодоров, политолог

Проф. Антоний Тодоров коментира, че въпросът за въвеждане на машинното гласуване е не толкова технически, колкото въпрос за доверието на обществото към държавното управление. И добави, че докато в други държави методът се въвежда, за да бъде вотът по-бърз и евтин, то в България мотивите са от морален характер.

Мая Манолова, бивш омбудсман  

Мая Манолова отбеляза положително решението на правителството за обезпечаване на машинния вот още от следващата година. Тя подчерта, че това е законов норматив, който всъщност се спазва – от 1 януари 2020 година гласуване то е изцяло машинно, според изборния закон. Тя подкрепи общото съгласие – че машинният вот спъва изборните манипулации и решава въпроса с недействителните бюлетини.

 

Публикувано на 13.02.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ: ПП АБВ задава базови въпроси

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпоредителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни