Иван Аспарухов: Процесът на децентрализация на местната власт е абсолютно замрял от години

Facebook Twitter

Процесът на децентрализация на местната власт стига до там да се децентрализират задължения. Той е абсолютно замрял от 5 – 6 години. Това коментира пред медиите, след заседание на Националния съвет на ПП АБВ Иван Аспарухов, кмет на Мездра и член на ИБ на партията.

„Ако процесът беше последователен, сега щяхме да имаме местни власти, които не са придатък на управляващата политическа сила, но местни власти, които да решават проблемите по места в рамките на правомощията им, особено ако правомощията са подплатени със съответния финансов ресурс. В момента продължаваме огромната зависимост от държавата освен с разпределението на ресурса по време на приемането на бюджета, то продължава с така наречената положителна практика от 1999 г., когато преизпълнението на приходите остава в резерв на правителството, в смисъл, че министър-председателят разпределя този ресурс, както си иска. Сегашният механизъм изкривява изцяло политиката. Това измества цялата помощ, която може да окаже местната власт като демография, инфраструктура“.

По темата за отговорностите по поддръжката на пътната мрежа, Аспарухов коментира, че ако третокласната пътна мрежа се изключи от тол системата, няма да има проблем стига общините да имат ресурс да я поддържат.

„Имаме три интересни общини. София град, Пловдив, Добрич, Ямбол, които са градове общини. Ако в София може да бъде решен въпроса по този начин и да се каже, че София като град община, Пловдив като град, община Ямбол също може да извоюва подобни решения, които правителството може да пренебрегне вкарването на тол таксата. Ами утре ако се надигнат всички общини, трябва цялата държава да не бъде обложена“. Аспарухов изрази надежда, че този въпрос ще намери място в предстоящото заседание на НСОРБ.

Публикувано на 22.02.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Емил Кало: Управленска немощ в условия на криза поражда само хаос и паника

АБВ България

ПП АБВ с конкретни въпроси към премиера за водата на Перник

АБВ България

ПП АБВ предупреждава за тежки социални и икономически последици, вследствие на заявените от правителството икономически планове

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ относно справяне със социално-икономическата криза, породена от коронавирус в Република България

АБВ България

Румен Петков: Със сформирането на Медицинския съвет Борисов руши доверието в дни на световна криза


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни