Любомира Ганчева: По България е Зеления договор енергийното министерство работи на принципа „последният да изгаси крушката“

Facebook Twitter

ПП АБВ настоява за предприемане на стъпки и действия от една страна за изграждане на Трети и Четвърти блок в АЕЦ „Белене“ и от друга страна изграждане на тръбопроводна мрежа, която да гарантира доставка на газ, способна да поддържа преминаването на ТЕЦ-овете на газови доставки. Няма никакви предприети стъпки в тази посока. Това заяви пред медиите, след заседание на НС на ПП АБВ зам.-председателят на партията Любомира Ганчева. Тя коментира, че ресорното министерство в действията си в това направление е водено от принципа „последният да изгаси крушката“.

„Буквално седмица, след нашия четвърти международен енергиен форум, посветен на България и Зеления договор, въпреки че министърът и представители на Министерството не успяха да присъстват на него, те явно са добили информацията в публичните медии. Днес се потвърдиха основните изводи на нашия форум. Всъщност Зеленият договор е една инициатива на Европейския съвет, който цели да повиши благосъстоянието на България, но това по никакъв случай не трябва да минава през затваряне на ТЕЦ-овете. Въпросът е обаче по какъв начин и защо България проспа да увеличи срока на действие на ТЕЦ-овете“.

Ганчева подчерта, че липсват конкретни мерки и разчет за инициативите под егидата на Зеления договор. И добави, че почти всичкото електричество на страната ни идва именно от ТЕЦ-овете.

„Колко ще струват те на държавата, кой ще е отговорен и в какъв срок ще направи тези промени в енергетиката, че след 2030 г. да имаме източник на електроенергия. Към момента 97% от електричеството, което ползва цяла България, идва от АЕЦ „Козлодуй“ и от ТЕЦ-овете. Ако до 2030 г. нямаме вече ТЕЦ-ове и АЕЦ „Белене“ дори и да е построен, но е построен с два реактора, кой ще ни осигурява електроенергия. Аз не виждам да е предприета нито една стъпка“.

 

Публикувано на 22.02.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Емил Кало: Управленска немощ в условия на криза поражда само хаос и паника

АБВ България

ПП АБВ с конкретни въпроси към премиера за водата на Перник

АБВ България

ПП АБВ предупреждава за тежки социални и икономически последици, вследствие на заявените от правителството икономически планове

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ относно справяне със социално-икономическата криза, породена от коронавирус в Република България

АБВ България

Румен Петков: Със сформирането на Медицинския съвет Борисов руши доверието в дни на световна криза


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни