WEST NEWS AGENCY: Европейската политическа партия АБВ e мостът за възстановяване на европейско-арабските отношения

Facebook Twitter


Превод от арабски : Хаджи Хамед

 

От  последното десетилетие на миналия век Българската политическа сцена стана известна с множеството партии,  станахме свидетели на много развития, тъй като дълго време се живееше в юздите на една единствена партия.

Политическа партия „Алтернатива за българско възраждане” понастоящем се председателства от бившия министър на вътрешните работи г-н Румен Петков, а от създаването си тя е под егидата на бившия президент на Република България ; президент в два последователни мандата, г-н Георги Първанов.

Членовете на Националният съвет/НС/ на партията са сред най-ярките български политици, професори, лекари и учени във всички области на знанието. Повечето от тях заемаха министерски постове, включително вицепремиер и министър на труда и социалната политика г-н Ивайло Калвин. Експертът за арабските страни на ПП „Алтернатива за българско възраждане” Анастас Терзобалиев и неговият авторитет, опит и контакти имат голям и много важен аспект в основата на успешните посещения и за нормализиране на политическия климат с арабските страни.

Политическа партия  АБВ също допринася за нормализирането на политическия климат със страните по света, както и за арабските страни. Миналия месец, делегация от Политическа партия  АБВ „Алтернатива за българско възраждане” се завърна от посещение от Република Ирак. И отношенията между двете страни все още се отличават в областта на сътрудничеството на всички нива, а срещите бяха много ползотворни по време на посещението от 22 януари до 27 януари с делегацията на високо равнище между партийните лидери, ръководена от г-н Румен Петков и с експертът за арабските страни на ПП  АБВ Анастас Терзобалиев. И това спечели одобрението на политическата класа,  което надхвърли необходимите нива и сега има нужния темп на отношения.

По инициатива на ПП АБВ, в края на годината се проведе среща с представители на арабските общности в София. В срещата участваха представители на Йордания, Тунис, Мароко, Египет, Ирак, Палестина, Сирия, Либия и др.  Представителите на арабската общност потвърждават, че ПП АБВ е единствената партия в България, която се среща с тях постоянно и помага ефективно, сериозно и активно в решаването на техните проблеми, включително на международно ниво. Представители на арабските организации в София заявиха категоричната си подкрепа за листите на  ПП  АБВ  за местния вот в столицата и страната както и подкрепата на  представените двама от членовете на арабската общност у нас, които участват в листата на политическата сила за общински съветници в София. Тази  срещата е била организирана от експерта по въпросите на арабския свят към ПП АБВ Анастас Терзобалиев.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни сключиха исторически споразумения с управляващата партия на Харири в Ливан, с г-н Хазем Качо в Йордания и Либия.

Що се отнася до срещите, те се разшириха с партийните лидери, както и с иракския министър на вътрешните работи д-р Ясин Ал-Ясири, всички те искат  да се развият отношенията между България и техните страни.

Посещенията на г-н Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни, бяха ползотворни, те промениха политиката на Република България спрямо арабските страни и за увеличаване на  търговския баланс, като участването във форумите като партньори и приятели.

Европейската политическа партия  „АБВ“

„Алтернатива за българско възраждане“

Е мостът за възстановяване на европейско-арабските отношения

Либийската държава

Председателят на АБВ Румен Петков  посети либийската държава и проведе разговори по въпроса с министъра, отговорен за труда и социалната политика Ал-Мехди Ал-Амен. "Получихме уверенията от страна на представителите на либийската държава, че са готови да обсъдят междудържавна спогодба в социалната сфера, която да гарантира социалните права и придобивки на българските граждани, които са работили в Либия. Председателят на АБВ Румен Петков  предостави подробна информация относно възможностите за развитие на двустранните отношения България – Либия. Дискутирани бяха най - неотложните мерки, в т.ч. запознаване и информиране на българския бизнес с възможностите за инвестиции в страната, а именно в областта на строителство и инфраструктура, здравеопазване, обучение и сигурност. Традициите във взаимоотношенията с Либия и ситуацията в момента. Г-н  Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни, определи необходимостта от активизиране на двустранните отношения не само на държавно равнище, но и чрез подкрепата на неправителствените организации.

Йордания

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с представители на ръководството и председателя на йорданската парламентарно представена партия „Послание“ Хасем Кашу, по чиято покана Петков е на посещение в Йордания, съобщиха от пресцентъра на партията. В събитието участие взе и Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с арабските страни, както и ректори на висши училища, представители на граждански, младежки и неправителствени организации в Йордания.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник на партията по отношенията с Близкия изток и арабските страни, бяха приети от един от ръководителите на политическата дирекция на кабинета на йорданския крал Абдула II. Петков предаде на домакините на срещата специални послания от президента Георги Първанов и Н. В. Симеон II за крал Абдула II в контекста на предстоящата визита на йорданския крал през май следващата година в България. Отчетени бяха и огромните ползи за двете държави след визитата през 2007 година на голяма българска делегация, водена от президента Георги Първанов. Събитието е последвано от пикови моменти в стокообмена – от $20 млн., само за няколко години стокообменът стига $150 млн. Именно това трябва да са целите, които си поставяме като държави, посочи Румен Петков и добави, че ПП АБВ ще способства процеса с всички сили и средства за добруването на двата народа във всички сфери на сътрудничеството – образование, туризъм, сигурност, икономика, стокообмен, изграждане на строителна борса.

Неслучайно България е сред страните, оказали най-голяма подкрепа на Йордания и днес Кралството е остров на стабилност в един твърде размирен регион. Около това становище се обединиха представителите на политическата дирекция на Кралството и делегацията на ПП АБВ, водена от Румен Петков.


Акцент в срещата беше възможността за обучение на студенти от Йордания в български ВУЗ-ове. Участниците постигнаха съгласие, че основен приоритет в съвместната работа трябва да бъде възбуждане на интереса на йорданските студенти за обучение в България. Защото българското висше образование изключително качество при много добри за тях условия. Акцент бе и взаимодействието е и засилването на динамиката в отношенията между младежките организации на двете партии, защото то ще бъде в основата на бъдещата активна работа между България и Кралство Йордания. Специален интерес към споразумението е проявен и от страна на йорданския крал Абдула II, който винаги е работил активно за задълбочаване на сътрудничеството и отличните взаимоотношения между Хашемитското кралство, България и държавите от ЕС.

Ливан

Педседателят на ПП АБВ Румен Петков и съветникът на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев са на посещение в Ливан, където се срещнаха с министър-председателя на Ливанската република Саад Харири. Това е втората среща за последните шест месеца. Петков поздрави Харири с успешния процес по формиране на правителство и му пожела успех в работата му. Председателят на ПП АБВ сподели също, че днес е посетил гроба на бащата на Саад Харири, като изрази болка, че той беше зверски убит през 2005 година, но удовлетворение, че е имал и има възможността да се познава и да е в близки приятелски отношения и с бащата, и с двамата му синове.

По време на срещата беше обсъдена подписаната по-рано днес декларация между ПП АБВ и Движение „МУСТАКБАЛ". Харири изрази изключително задоволство от акцентите поставени в Декларацията и фокусирани върху усилията за укрепване на мира и сигурността в Европа, в Близкия Изток и в целия свят. Той лично се ангажира за съдействие по активизиране на икономическите взаимоотношения между България и Ливан и подчерта удовлетворението си за динамика на в обучението между регионалните младежки и женски организации.

Председателят на АБВ Румен Петков проведе разговор с представители на Министерството на образованието на Ливанската република. Това стана по време на визита на Петков в столицата на известната "като люлката на цивилизацията" близкоизточна държава Бейрут. Срещата е в продължение на инициативата на Алтернатива за българско възраждане за възобновяване на политическите и икономически контакти с арабските страни.

По време на нея Румен Петков и придружаващата го делегация, в която участва и експертът за арабските страни на ПП АБВ Анастас Терзобалиев, представиха пред временно изпълняващия длъжността министър на образованието на Ливан Фади Ярак и неговия експертен екип програми за обучение в редица български университети. Сред тях са Аграрния университет в Пловдив, Тракийския университет в Стара Загора, Лесотехническия университет в София и медицинските университети в Плевен и Варна.

Председателят на АБВ е отправил покана към ръководството на Министерството на образованието на Ливан негови представители във възможно най-кратък срок да посетят България и да се запознаят на място с възможностите на българските университети за подготовка на чуждестранни студенти, която е била приета от Фади Ярак. Идеята е приемът на студенти, специализанти и докторанти от Ливан и други държави от Арабския свят, да започне още през следващата академична година. В тази връзка Петков припомни пред своите домакини, че в годините назад няколко хиляди ливански студенти са получили качествено образование именно в България, традиция, която по думите му може и трябва да бъде продължена.

От своя страна изпълняващият длъжността министър на образованието на Ливан Фади Ярак пък заяви, че ще изпрати покана чрез Румен Петков до ректорите на университетите в България, да представят учебните си заведения и продукт по време на изложение, посветено на образованието.

Срещата между Петков и Харири беше широко отразявана в медиите в Ливан и арабския свят. Излъчваше се на живо по някои телевизионни канали, а по ливанската телевизия имаше репортажи

Републик Ирак

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни, са посетили  Багдад  - Републик Ирак. Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни, се срещнаха в Багдад с председателя на партията за национален диалог „Ал-хиуар Ал-уатани д-р Салех Ал-Мотлег, който е и бивш вицепремиер на държавата. В рамките на срещата д-р Ал-Мотлег специално благодари за това, че голямата част от днешния иракски научен потенциал е формиран в София от хилядите млади иракчани, които са получили висшето си образование и докторски степени в нашата страна. Подчерта признанието си за това, че в труден за Ирак момент председателят на ПП АБВ Румен Петков е на посещение в Ирак с конкретни предложения за обучение на иракски младежи в българските ВУЗ-ове, за възстановяване на икономическите връзки и доставки на хранителни стоки, минерална вода и безалкохолни напитки, подкрепа за иракската енергетика с потенциала, който сме градили и който сме реализирали и в Ирак, подкрепа на селското стопанство на Ирак чрез технологии и внос на селскостопански продукти и, разбира се, научен обмен. Д-р Ал-Мотлег благодари също за приятелското отношение на България към Ирак и за това, че партия АБВ поставя основите за сериозно междупартийно отношение. Той изрази готовност да подкрепи идеи на Алтернатива за българско възраждане за провеждане на бизнесфоруми, в това число, и за туристически обмен. Д-р Ал-Мотлег изрази благодарност за възможностите, които България може да предложи за възстановяване на иракчани, пострадали във вътрешните конфликти през последното десетилетие. Той е гостувал и преди в България  и заяви готовност да я посети отново. При това посещение в Ирак и през най-лошия период, дни след убийствата, извършени в първите дни на месец  януари 2020 г. И  когато Европейският съюз, Съединените американски щати и НАТО се чудеха как да реагират, а в този момент, една българска партия стартира пред иракския народ като бърза и водеща политическа сила  и за няколко дни след посещението ни белгийският министър на отбраната и външните работи Филип Говен пристигна за светкавично посещение в Ирак. Ръководителят на ПП АБВ“ Алтернатива за българско възраждане“ г-н Румен Петков показа на света в най-трудния момент в Ирак как да направи по-висока дипломация, което ще остане урок в историята на отношенията между Ирак и европейските държави .Посещението на председателя на ПП АБВ Румен Петков в Багдад завърши със среща с министъра на вътрешните работи на Република Ирак д-р Ясеен Т. Ал-Ясери. Той отправи сърдечни благодарности към Петков за това, че в труден за арабската държава момент партията показва ясната си подкрепа за възстановяване на иракската държавност и държавните институции и за иракския народ. Д-р Ал-Ясери отправи също голямата си благодарност за България за активното участие на държавата ни през годините в изграждането на Ирак и изрази увереност, че ще съумеем да възстановим, със съдействието на АБВ, отношенията си в икономиката, образованието и здравеопазването.

В крайна сметка пътят на мира и толерантността между арабските страни и - Европа, Америка и Русия е наистина само с  диалог при тези  кризи в Близкия изток  . те могат да бъдат разрешени само чрез политическа мъдрост и примера са  инициативите ПП АБВ“ Алтернатива за българско възраждане“ и  подобни партии  в Европейския съюз.

Всички световни сили, европейците, администрацията на ООН и всички основни сили трябва да търсят политически методи за диалог и разрешаване на кризи .

Разрешаване на кризи, както прави ръководството на ПП АБВ“ Алтернатива за българско възраждане“ минава през :

  1.  Политически диалог с арабски лидери и политически партии
  2.  Икономически диалог за развитие на търговско-икономическите отношения
  3. Развитие на културния обмен и образователна ситуация и на работниците във всички области на образованието.
  4.  Развитие на отношението към членовете на въоръжените сили във всички области на индивидуалното образование.
  5. Предоставянето на задължителното образование за деца, както прави партия в България.

Публикувано на 02.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов

АБВ България

ПП АБВ изпрати конкретни предложения, в контекста на пандемичната и следпандемична реалност, до МС, МЗ, БЛС и ресорната парламентарна комисия

АБВ България

ПП АБВ настоя за създаване на парламентарни анкетни комисии по скандалните новини от резиденцията на премиера и по действията на НОЩ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни