В Историческия музей в Пловдив бе представена книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” на Никола Филипов

Facebook Twitter

В Историческия музей в Пловдив бе представена книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски”, с участието на нейния автор Никола Филипов, автора на предговора Румен Петков и издателя професор Валери Стефанов.

На представянето присъства и самият герой на изданието княз Никита Лобанов-Ростовски, който раздаде автографи на публиката. Името на княз Никита Лобанов-Ростовски нашумя в последните години.

Авторът на книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” Никола Филипов, който е близък приятел на Никита Ростовски, разказва интересни случки от живота на младия княз и тяхното семейство в София - подозрения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии.

Княз Никита Лобанов – Ростовски е роден в България. Той е наследник на княз Рюрик, считан за основател на Русия, и на Алексей Лобанов-Ростовски, подписал Константинополския мирен договор през 1879 г., който възкресил България като държава. Дядо му Иван заедно с баща му Дмитрий бягат от Русия след революцията и се установяват в България. Затова Княз Никита казва, че България е Родината му, а Русия е Отечеството му. Още с идването им в България през 1922 г. членовете на семейството са поставени под наблюдение от българските власти и били считани за шпиони – френски, английски, американски, съветски. Самият княз Никита е бил регистриран като френски шпионин когато е само на 13 години, става ясно от разсекретените досиета. А едва 11-годишен прекарва месеци в български затвор, защото семейството му е заловено при нелегално преминаване на границата с Гърция в опит да достигне до Франция, където е дядото на майката на княза.

Той все пак успява да замине във Франция, но едва през 1953 г. Преди това, през 1951 г. , става шампион на България по плуване при юношите. Завършва геология в Оксфорд, магистратура по икономическа геология в Колумбийския университет. Работи като геолог, бил е банкер от висок ранг, а сега е известен и като колекционер на изобразително изкуство, меценат и дарител. Но сянката на обвиненията, че е шпионин продължава да го преследва. „Всеки път, когато кацам на някое летище, си мисля, че ей сега ще ме арестуват като шпионин", разказва княз Никита Лобанов – Ростовски.

Книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” е илюстрирана с копия от документи от архивите на Държавна сигурност. Бащата на Ростовски е „изчезнал безследно“ като излязъл да купи хляб през 1948 година и едва в последните десетилетия Никита открива къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран.
В изданието може да се видят и копия от разпити и планове за вербовка, за санкции, за осъждане.

Книгата е значима за българския читател и поради факта, че България е родното място на руския аристократ. За княз Никита Лобанов-Ростовски са публикувани безброй статии в различни вестници и списания из цял свят. Той е изнасял доклад по правата на човека от трибуната на ООН в Ню Йорк. Книги за него има публикувани на английски и руски език и най-после се появява книга на български - на езика, който е изучавал някога в софийското училище.

Нещо повече – към всяка книга е прикрепен диск с участието на Княза в предаването „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян, с филм за него и интервюта с негово участие.
На 84-годишна възраст Никита Лобанов-Ростовски успява да си върне българското гражданство, за което чака близо две години.

Представянето на книгата бе част от поредица от събития, които се проведоха в Пловдив и са свързани с годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България.

Публикувано на 05.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов

АБВ България

ПП АБВ изпрати конкретни предложения, в контекста на пандемичната и следпандемична реалност, до МС, МЗ, БЛС и ресорната парламентарна комисия

АБВ България

ПП АБВ настоя за създаване на парламентарни анкетни комисии по скандалните новини от резиденцията на премиера и по действията на НОЩ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни