В Историческия музей в Пловдив бе представена книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” на Никола Филипов

Facebook Twitter

В Историческия музей в Пловдив бе представена книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски”, с участието на нейния автор Никола Филипов, автора на предговора Румен Петков и издателя професор Валери Стефанов.

На представянето присъства и самият герой на изданието княз Никита Лобанов-Ростовски, който раздаде автографи на публиката. Името на княз Никита Лобанов-Ростовски нашумя в последните години.

Авторът на книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” Никола Филипов, който е близък приятел на Никита Ростовски, разказва интересни случки от живота на младия княз и тяхното семейство в София - подозрения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии.

Княз Никита Лобанов – Ростовски е роден в България. Той е наследник на княз Рюрик, считан за основател на Русия, и на Алексей Лобанов-Ростовски, подписал Константинополския мирен договор през 1879 г., който възкресил България като държава. Дядо му Иван заедно с баща му Дмитрий бягат от Русия след революцията и се установяват в България. Затова Княз Никита казва, че България е Родината му, а Русия е Отечеството му. Още с идването им в България през 1922 г. членовете на семейството са поставени под наблюдение от българските власти и били считани за шпиони – френски, английски, американски, съветски. Самият княз Никита е бил регистриран като френски шпионин когато е само на 13 години, става ясно от разсекретените досиета. А едва 11-годишен прекарва месеци в български затвор, защото семейството му е заловено при нелегално преминаване на границата с Гърция в опит да достигне до Франция, където е дядото на майката на княза.

Той все пак успява да замине във Франция, но едва през 1953 г. Преди това, през 1951 г. , става шампион на България по плуване при юношите. Завършва геология в Оксфорд, магистратура по икономическа геология в Колумбийския университет. Работи като геолог, бил е банкер от висок ранг, а сега е известен и като колекционер на изобразително изкуство, меценат и дарител. Но сянката на обвиненията, че е шпионин продължава да го преследва. „Всеки път, когато кацам на някое летище, си мисля, че ей сега ще ме арестуват като шпионин", разказва княз Никита Лобанов – Ростовски.

Книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” е илюстрирана с копия от документи от архивите на Държавна сигурност. Бащата на Ростовски е „изчезнал безследно“ като излязъл да купи хляб през 1948 година и едва в последните десетилетия Никита открива къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран.
В изданието може да се видят и копия от разпити и планове за вербовка, за санкции, за осъждане.

Книгата е значима за българския читател и поради факта, че България е родното място на руския аристократ. За княз Никита Лобанов-Ростовски са публикувани безброй статии в различни вестници и списания из цял свят. Той е изнасял доклад по правата на човека от трибуната на ООН в Ню Йорк. Книги за него има публикувани на английски и руски език и най-после се появява книга на български - на езика, който е изучавал някога в софийското училище.

Нещо повече – към всяка книга е прикрепен диск с участието на Княза в предаването „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян, с филм за него и интервюта с негово участие.
На 84-годишна възраст Никита Лобанов-Ростовски успява да си върне българското гражданство, за което чака близо две години.

Представянето на книгата бе част от поредица от събития, които се проведоха в Пловдив и са свързани с годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България.

Публикувано на 05.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ стартира дискусия по проекта за изменение на Закона за енергетиката с настояване в него да се възмездят надплатените суми от хората и бизнеса

АБВ България

Йорданската партия „Послание“, чрез АБВ, заяви подкрепата си за България в дни на криза

АБВ България

Чрез ПП АБВ ливанската политическа формация ДВИЖЕНИЕ „МУСТАКБАЛ” заявява подкрепата си за България

АБВ България

АБВ-МЛАДЕЖИ ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ОТМЯНА НА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ

АБВ България

ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни