Лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка призова за общоевропейска политика по сирийската криза

Facebook Twitter

Европейският съюз се превърна в заложник на собствената си политика. Така лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка коментира пред медиите ситуацията в Сирия към момента и добави, е през последните години на общо европейско ниво не са взети мерки и не се изгради политика по кризата там и именно това е причината проблемът днес да ни връхлита с пълна сила.

„От 2016 г. със споразумението с Турция този въпрос се замете под килима и ние виждаме как сега ни залива с пълна сила. Налети са едни милиарди, има още, има решение да се изплатят веднага до края, защото те все още не са изплатени, това е една бездънна яма. Колко милиарда ще са достатъчни, за да се спре потокът. До момента няма подобна стратегия и виждаме, че сега виждаме, че се дават пари на Гърция. Освен до Турция пращаме и до Гърция, това е една огромна сума, която ще я платим всички ние, европейците. Най-лошото е, че проблемът няма да бъде решен, това е лекуване на симптомите, не на болестта. Спирането на бежанците може да спре като се спре войната“.

Политиката по отношение на кризата в Сирия или липсата на такава, показва двоен стандарт в международната политика, каза още Пламена Заячка.

„Виждаме погазване на международното право, виждаме намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Виждаме как политиката на налагане на санкции за пореден път се проваля, защото Сирия не се възстановява, напротив, напрежението ескалира. Това води и до подкопаване на европейските ценности. Как може да се мери човешкият живот. Този двоен стандарт и лицемерие подкопава вярата и надеждата в ЕС и политиката, която би следвало да води“.

В контекста има и серия въпроси от национална гледна точка, подчерта лидерът на АБВ-Младежи и добави, че един от ключовите е какъв е мандатът за външните визити на премиера.

„Ние виждаме, че той обикаля, снима се, има командировки, но каква е целта и ще има ли отчет, след като се е върнал. Каква е цената на факта, че нямаме бежанци по нашата граница и не е ли вероятно разваляне на отношенията ни с Гърция. Каква е позицията на правителството за Гърция, след като и САЩ се обявиха в нейна подкрепа“.

ПП АБВ настоява за три основни неща по темата - за прекратяване на военните действия, прекратяване на санкциите, които показаха своята неефективност и изготвяне на една общоевропейска политика за връщане на бежанци по родните им места и умиротворяване на регионите, каза в заключение Пламена Заячка.

 

Публикувано на 05.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева пред медиите в Крим: При гласуването на промени в Конституцията, в Крим цари празнична атмосфера и хората отиват да направят своя избор с усмивка

АБВ България

Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи” и заместник-председател на ПП АБВ: Щетите, които пандемията нанесе ще се отразят на общинските бюджети

АБВ България

За кой ли път… не е по Стефан Диомов

АБВ България

ПП АБВ изпрати конкретни предложения, в контекста на пандемичната и следпандемична реалност, до МС, МЗ, БЛС и ресорната парламентарна комисия

АБВ България

ПП АБВ настоя за създаване на парламентарни анкетни комисии по скандалните новини от резиденцията на премиера и по действията на НОЩ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни