Любомира Ганчева: Защо цената на газа бе намалена едва в края на отоплителния сезон и кой ще понесе отговорността за компенсиране на бизнеса и гражданите?

Facebook Twitter

Зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева оприличи сагата с намалението на цената на природния газ от Русия е с пиеса на Чехов – „тъга, безнадеждност и безсмислие“. Пред медиите тя припомни, че именно ПП АБВ още в средата на 2018 година настоя управляващите да направят всичко възможно да се намали цената на природния газ на  доставките по дългосрочния договор с Русия.

„Днес не мога да не охарактеризирам опита на същите тези хора сега да се опитват да си припишат нещо, което е пошъл PR и е още едно доказателство за несправянето им със ситуацията и с предизвикателствата да управляваш толкова важен сектор като енергетиката. Да, намаляването на цената на природен газ от Русия със сигурност е нужно, но трябва да се знае, че е безкрайно погрешно времето, в което се случи, начинът, по който „Булгаргаз“ съумя да го постигне. Резултатът ние го платихме, но ще продължаваме да го плащаме. „Булгаргаз“ успяха да изпълнят израза "след дъжд качулка, като му придадоха друго значение - последни в ЕС, след края на сезона, при най-високи цени, при платени вече сметки да постигнат намаление на цената, когато тя пада на пазарен принцип. Иска ми се да повярвам на думите на министърът на енергетиката, която каза, че ние сме лидери и че 45 години изключително добре сме ръководили процесите на взаимоотношения между България, „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“. Ако е така, защо не си намалихме цената на природен газ досега? Защо изчакахме европейските институции първи да подемат и ние след тях, последни на опашката да го направим? България имаше досега най-високата цена за доставка на природен газ, България последна в ЕС успя да си намали цената. В момента това се представя за невероятен успех. Няма да има как да бъде по този начин, две пропуснати години благодарение на управлението на действията и бездействията на „Булгаргаз“.

Ганчева посочи, че и в момента е налице липса на дългосрочни мерки и стратегия в сектора.

„Най-притеснителното е липсата на отговорност на действията на „Булгаргаз“. Вместо те да намалят цента на доставките преди началото на зимния сезон и пика на потреблението, те изчакаха да мине сезонът. 30% от населението на България не може да си позволи отопление и този сезон и сега „Булгаргаз“ казват -  постигнахме това намаление на цената, КЕВР да каже по какъв начин да се възстановят сумите за потребление. Това е престъпна, липса на отговорност и прехвърляне на вина на друг, който да обере всичките негативи по веригата. Важно е да сме наясно кой може да оцени загубите от нереализирана продукция и кой ще понесе отговорността“?

 

Публикувано на 05.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ стартира дискусия по проекта за изменение на Закона за енергетиката с настояване в него да се възмездят надплатените суми от хората и бизнеса

АБВ България

Йорданската партия „Послание“, чрез АБВ, заяви подкрепата си за България в дни на криза

АБВ България

Чрез ПП АБВ ливанската политическа формация ДВИЖЕНИЕ „МУСТАКБАЛ” заявява подкрепата си за България

АБВ България

АБВ-МЛАДЕЖИ ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ОТМЯНА НА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ

АБВ България

ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни