Иван Аспарухов: Липсата на децентрализация превърна общините в придатък на политическата система

Facebook Twitter

Липсата  на децентрализация, на финансови и властови ресурси, неизграждането на регионалните нива на второто ниво на самоуправление е сред водещите причини за демографската катастрофа у нас. И именно заради липсата на второ ниво на самоуправление правителството изгражда корупционни мрежи на всички нива, коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„Политиката на децентрализация, изграждане на второ ниво на местно самоуправление, структуриране на населени места, кметства, общини е в много тежък хроничен шок. Това е политика, която държавата отказва да провежда. Неизграждането на второ ниво на самоуправление обслужва пряко и единствено интересите на ПП ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Второ ниво на местно самоуправление е нивото, което трябва да разпределя ресурсите, в което трябва да се съсредоточават финансовите ресурси и на базата на плановете за развитие на регионите областното ниво да разпределя финансовите ресурси“.

Кметът на Мездра и член на ИБ на ПП АБВ Иван Аспарухов посочи, че липсата на реални реформи в регионите и самоуправлението държи в безсилие кметовете на общини и демотивира инвеститорите. Липсата на държавна стратегия и отправна точка е причината нито една реформа да не върви както трябва, коментира той и добави, че именно второто ниво на местно самоуправление стои в основата на държавната структура. „Липсата на децентрализация превърна общините в придатък на политическата система и води до деконцентрация на власт“, каза още Аспарухов.

 


 

Публикувано на 09.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изпрати сигнал до главния прокурор за над двойно завишена прогнозна стойност за строеж на газопровод до Свищов

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА АБВ: За празника 24 май и за нуждата от закони

АБВ България

Румен Петков: Борисов даде наши 20 милиона на братя Бобокови през декември 2018. Какво правим?

АБВ България

Румен Петков в Стара Загора: Предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство

АБВ България

Мечтата на гражданина на Р България


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни