Румен Петков е в Москва за участие в международна кръгла маса „Обществената дипломация Русия - Балкани. Вектор на приятелство“

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка са в Москва, където вземат участие в международна конференция под наслов „Обществената дипломация Русия - Балкани. Вектор на приятелство“. Събитието включва още шест държави – домакините от Русия, България, Гърция, Турция, Сърбия и Черна гора.  Сред обсъжданите теми на форума са сътрудничеството на държавите от региона, общите православни традиции и възможностите в перспектива в контекста на културните традиции и туризма.

Представителите на Сърбия изразиха смущение от забавянето на проекта „Балкански поток“ и това, че предварително обявената дата на старта на газопреносното трасе - 1 януари 2020 година, не бе спазена. Те изразиха надежда съоръжението да заработи до края на годината, защото това ще им гарантира газовата сигурност. Смущение произтече и от факта, че трасето не гарантира пряка доставка на руска газ за Европа, с изключение на участниците от Турция, които заявяват, че това е европейски стратегически проект. 

В доклада си пред делегатите на международната конференция Румен Петков акцентира върху факта, че светът днес се подчинява на нови правила и формира нови граници в различен смисъл.

„Икономическият глобализъм и политическата фрагментация определят устойчивите рамки на съвременния геополитически модел. Международните организации съществуват, но вече много явно се проявява тяхната безпомощност при решаването на съществуващ или създаден регионален или глобален проблем. Връща се значението на държавите, но тяхното диференциране в международната стратификация е много динамично и с висока степен на конюнктурност.  „Европейският концерт“ от 19 век, тройните съюзи от Първата и Втората световна война, както и двуполюсното противоборство от 20 вече са в миналото. Краят на социалистическата система и разпадането на СССР преди 30-тина години създаде усещането за края на Студената война и победилия Запад начело със САЩ. Това обаче се оказа измамна илюзия, чиито резултати наблюдаваме в засилващата се неустойчивост на Европейския съюз и НАТО, така и в негативните резултати от многобройния и нектролируем миграционен поток към Централна и Западна Европа. Той е съпроводен с засилващите се терористични акции, както и с показна невъзможност на европейските и национални институции да отстояват правата и живота на европейските граждани. Нещо повече постепенно се променя етническия и конфесионален облик на Европа“.

Публикувано на 10.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ стартира дискусия по проекта за изменение на Закона за енергетиката с настояване в него да се възмездят надплатените суми от хората и бизнеса

АБВ България

Йорданската партия „Послание“, чрез АБВ, заяви подкрепата си за България в дни на криза

АБВ България

Чрез ПП АБВ ливанската политическа формация ДВИЖЕНИЕ „МУСТАКБАЛ” заявява подкрепата си за България

АБВ България

АБВ-МЛАДЕЖИ ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ОТМЯНА НА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ

АБВ България

ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни