Доц. д-р Георги Кючуков: Думата „пандемия“ не бива да се приема фатално и а се всява допълнителна паника, но опасността не бива да се неглижира

Facebook Twitter

Думата „пандемия“, в контекста на коронавируса, не бива да се приема фатално и да се всява допълнителна паника, като, разбира се, опасността в никакъв случай не бива да се неглижира, коментира пред медиите доц. д-р Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ. Той посочи, че изнесените цифри, които се отнасят до заболеваемост и смъртност, са съизмерими с вируса преди 10 години, който предизвикваше атипична пневмония и това не би следвало да се всява паника. Доц. Кючуков даде положителна оценка на превантивните действия от страна на здравното министерство и РЦЗ-тата, като добави, че има отделни неподготвени здравни заведения, но това е поради недобре свършената работа на конкретната болнична управа и РЗИ. Според доц. Кючуков има пробив в досегашната мониторингова дейност, тъй като фокусът бе само върху граждани, които са пътували в рискови региони, но не и върху такива с установена атипична пневмония. Това обаче претърпя промяна в последните дни, отчете той. Лекарят е на мнение, че половинчатите мерки в кина и зали по схемата през ред и през място са напълно лишени от смисъл и подчерта, че в интерес на гражданите е ограничението да бъде категорично до отшумяване на заплахата. Според него голямото разпространение на заразата в Италия е именно заради факта, че властите там са подценили опасността.

В политически аспект по отношение на заплахата от коронавирус председателят на ПП АБВ Румен Петков очерта три основни пункта – превенцията, ангажираността с проблема на специалистите от БАН, както и на „Гражданска защита“. 

„Ние, като държава и институция, трябва да направим оценка на ресурсите, с които разполагаме, за да можем да ограничим с всички сили и средства действията и бездействията на гражданите, които могат да доведат до разпространяване на вируса“.

Петков посочи, че прави впечатление некоординираността в действията на отделни звена и институции у нас. „Например, обявява се ваканция за училищата, а детските ясли продължават да работят, с аргумента, че едните са държава, а другите частна собственост. Когато държавата тръгва с всички свои инструменти да защитава здравето на гражданите си, не може да има такъв тип разделение на отговорности и безотговорности“.

Държавата трябва да реши въпроса с всичките си инструменти, каза председателят на ПП АБВ и посочи необходимостта от участие в кризисния щаб на представител на НСОРБ и на кметовете на населени места, защото само така ще бъдат обхванати всички групи хора. Битката за защита на здравето на българското население трябва да е безкомпромисна и последователна, категоричен е Петков.

По повод опасността от зараза, Атанас Шопов, председател на АБВ-Пазарджик и общински съветник, посочи, че в региона, независимо, че в Пазарджик няма регистрирани случаи, има занижен контрол на трайно настанената там италианска общност – граждани, които пътува поне по веднъж седмично до Италия и обратно. Той посочи, че вниманието към италианските граждани, ,които живеят в областта, трябва да бъде обострено.  

Публикувано на 12.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ стартира дискусия по проекта за изменение на Закона за енергетиката с настояване в него да се възмездят надплатените суми от хората и бизнеса

АБВ България

Йорданската партия „Послание“, чрез АБВ, заяви подкрепата си за България в дни на криза

АБВ България

Чрез ПП АБВ ливанската политическа формация ДВИЖЕНИЕ „МУСТАКБАЛ” заявява подкрепата си за България

АБВ България

АБВ-МЛАДЕЖИ ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ОТМЯНА НА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ

АБВ България

ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни