Румен Петков: Европейските институции се оказаха напълно неподготвени за ситуацията с коронавируса

Facebook Twitter

Световната здравна организация дължи обяснение по какви критерии обявява пандемия, коментира пред медиите в Перник председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той е на мнение, че европейските институции са се оказали напълно неподготвени за ситуацията - с хаотични действия и липса на единна политика.

„Българските институции трябва да настояват за единна европейска политика без значение докъде се простира шенгенското пространство и какво покрива то. Липсата на единна политика в такъв кризисен момент в много голяма степен поставя под въпрос способността на европейските институции, на първо място на Европейската комисия, да работят в интерес на нашето семейство“.

Според Румен Петков налице е липса на последователност на действията от страна на СЗО и даде пример с подобната на днешната ситуация от зимата на 2008-2009 година.

 „През 2008 година беше изключително сериозен бумът на атипичния респираторен синдром и тогава смъртността на заболелите от тази болест отиде на 10% и не беше обявено извънредно положение. Сега данните, които са официални на същата Световна здравна организация - от 8 милиарда население имаме 134 хиляди болни, от тях 5 хиляди починали. Тоест смъртността е 3,5%. Световната организация трябва да ни каже, като обявява такива действия, правен ли е предварителен анализ на тенденцията. Разбира се, първостепенна защита на здравето на населението и второ мерките, които ще се предприемат в различните държави, какъв ще бъде резултатът от тях“.

Румен Петков изрази съмнение, че опасността от зараза е възможно да се използва в много случаи за PR от страна на държавното ръководство. Според него липсва яснота по мерките, които се отнасят по обявената извънредна ситуация в България.
 

Публикувано на 13.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ стартира дискусия по проекта за изменение на Закона за енергетиката с настояване в него да се възмездят надплатените суми от хората и бизнеса

АБВ България

Йорданската партия „Послание“, чрез АБВ, заяви подкрепата си за България в дни на криза

АБВ България

Чрез ПП АБВ ливанската политическа формация ДВИЖЕНИЕ „МУСТАКБАЛ” заявява подкрепата си за България

АБВ България

АБВ-МЛАДЕЖИ ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ОТМЯНА НА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ

АБВ България

ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни