ОТВОРЕНО ПИСМО - от доц. Д-р Георги Кючуков, неврохирург, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ

Facebook Twitter

Уважаеми дами и господа,

Всички ние сме съпричастни и пострадавши от развитието на пандемията от корона вирус и противоепидемичните мерки, предприети от властите. За съжаление, все още не сме достигнали пика на епидемията и е възможно да се наложат допълнителни ограничителни мерки и повече усилия от всички нас.

На фона на разпространяването на инфекцията всички хора в страната осъзнават изключителното значение на работещите в сферата на здравеопазването за съхраняване живота и здравето на населението. Ние нееднократно бяхме обиждани, малтретирани, изпращани в затвора, в Белене, в Сибир, но не отстъпихме от нашите задължения, не пренебрегнахме Хипократовата клетва, която дадохме при навлизане в професията. Ние не твърдим, че при нас всичко е наред, че няма грешки, небрежност, дори на момент недобросъвестност, но това не бива да омаловажава нашия принос за запазване здравето и живота на нацията.

Всички хора в България виждат всеотдайния труд в условията на риск за собственото здраве на хората на предния фронт на здравеопазването. Единичните случаи на здравни служители, които пренебрегват своята клетва се осъждат не само от обществото, но и от самото съсловие.

На този фон учудващо звучи предложението за промяна в законодателството, предвиждащо една година пробация и глоба от 1000 лв. за служители в сферата на здравеопазването, които не са оказали необходимата помощ на нуждаещите се. Такива прояви, разбира се, са неприемливи и осъдими. Въпросът е дали със законодателни мерки те могат най-адекватно да бъдат избегнати. Не се ли поставя презумпция за виновност при всички случаи без да се вземат предвид конкретните обстоятелства?

Искам да припомня, че всички, работещи в сферата на здравеопазването, са обединени в съсловни организации. Тези съсловни организации имат Своите Етични комисии, които анализират и обсъждат всяко неприемливо и непрофесионално действие на членуващите в тях. Мога със сигурност да твърдя, че едно осъждащо решение на Етичната комисия на Българския лекарски съюз има много по-голям ефект от една пробация.

ПРИЗОВАВАМ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ДЕПУТАТИТЕ В 44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ГЛАСУВАТ ДОВЕРИЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. НИЕ САМИ МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ И ДА РАБОТИМ ЕДИННИ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ – ЗАПАЗВАНЕ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.

 

Публикувано на 18.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ стартира дискусия по проекта за изменение на Закона за енергетиката с настояване в него да се възмездят надплатените суми от хората и бизнеса

АБВ България

Йорданската партия „Послание“, чрез АБВ, заяви подкрепата си за България в дни на криза

АБВ България

Чрез ПП АБВ ливанската политическа формация ДВИЖЕНИЕ „МУСТАКБАЛ” заявява подкрепата си за България

АБВ България

АБВ-МЛАДЕЖИ ПРИЗОВАВАМЕ ЗА ОТМЯНА НА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ

АБВ България

ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни