ПП АБВ остро осъжда действията на Полша и Чехия, които противоречат на човещината

Facebook Twitter

Човечеството преживява тежки времена. Изправени сме пред пандемия от коварно заболяване, което прикова на легло стотици хиляди и доведе до повече от 15 000 смъртни случая. Срива се икономиката, културата, спорта, начините на комуникация и общуване между хората. Във връзка с пандемията СЗО призова за спазване на необходимите противоепидемични мерки и солидарност между хората и правителствата от цял свят.

В момента най-засегнат от инфекцията континент е Европа, като центърът на заболяванията е в Италия. Там са регистрирани най-много болни и загинали пациенти. Италианските власти предприеха, макар и с известно закъснение, изключително строги мерки с цел овладяване на ситуацията. Правителството призна, че възможностите на здравната система са на изчерпване и има крещяща нужда от медикаменти, консумативи и предпазни средства.

Като член на ЕС, Италия очакваше, че на първо място на помощ ще се отзоват страните от съюза. За съжаление това не се случи. В тази кризисна ситуация в началото Китай, а след това и Русия изпратиха медицински екипи, оборудване, медикаменти и консумативи. Те бяха последвани от Венецуела и Куба, страни, за които е известно, че не са в добро икономическо състояние, страни, които сами са изпитали подобни ситуации и могат да оценят значението на солидарността. Мълчанието на ЕС продължава. Натъкнахме се на драстични примери на конфискация на защитни средства, предназначени за Италия от две страни, членки на ЕС под предлог „борба с контрабанда“.  Върхът на безочието е действието на полското правителство, което не разреши самолет с хуманитарна помощ за Италия да прелети над полското въздушно пространство.

ПП АБВ категорично осъжда всякакви действия, които в тази кризисна ситуация  препятстват предоставянето на материална и техническа помощ на която и да е от засегнатите страни от заразата. Призоваваме ръководните органи на ЕС да реагират адекватно и да покажат, че в основата на съюза стои грижата за хората, за тяхното здраве и живот. Само по тази начин, показвайки своята солидарност, те ще спомогнат за консолидиране на съюза и ще пресекат всички центробежни сили, които сами по себе си могат да доведат до разпад на ЕС. Девизът на А. Дюма „Един за всички, всички за един“ трябва да остане водещ за ЕС.

Публикувано на 24.03.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ: ПП АБВ задава базови въпроси

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпоредителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни