ПП АБВ ще поиска протоколите и мотивите за вземане на отделните решения от НОЩ и МЗ, настоява за създаване на социално-икономически щаб за спасяване на българската икономика

Facebook Twitter

На основание ЗДОИ, ПП АБВ ще поиска протоколите и мотивите за вземане на отделните решения от Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването, обяви на пресконференция доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ. Той даде висока оценка на работата на медицинските специалисти в условията на пандемия, но изрази съмнение в  координацията от страна на Националния оперативен щаб и Министерски съвет. Доц. Кючуков подчерта, че първоначалните мерки по отношение на COVID-19 са адекватни и навременни, което в голяма степен доведе и до положителните резултати.

„След създаването на Националния оперативен щаб, беше създаден и Медицински съвет. Още от самото начало беше ясно, че мненията и начинът на действие на двата съвета и щаб са коренно различни и с това се допринесе за спадане на доверието към хората и към двата щаба – това беше хаотичен акт, който не беше обяснен. Не беше разяснено какви са целите и задачите, което допринесе за нагнетяване на напрежението“.

Заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева оцени действията на държавното ръководство и НОЩ като закъснели от социално-икономическа гледна точка.

„Пропуснахме фатално първата част от кризата и не можахме да смекчим ударите на голямата икономическа криза, която се задава. В Европа имаше пример как човек или фирма няма да останат без нужната грижа в този момент, то правителството на премиера Борисов каза на всички граждани и фирми – „оправяйте се както можете“ и остави принципа на естествения подбор да действа. Ако вчера Макрон и Меркел коментират следващите стъпки и каква нужда от инвестиции имат техните икономики, в България днес националният бюджет все още не е разходвал парите, които бяха отпуснати от Европейската комисия две седмици, след началото на извънредното положения в България“.

Ганчева посочи, че 98% от бизнеса и над 1.3 млн. български граждани не са усетили до момента никаква подкрепа от държавата и подчерта, че се задава сериозна икономическа криза, за която няма нито анализи, нито очертани действия от страна на правителството. ПП АБВ настоява за създаване на социално-икономически щаб, който да очертае действия за спасяване на българската икономика.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков съобщи, че партията започва организация по провеждането на широка дискусия, която да обхване здравните мерки срещу COVID-19 и резултата от тях и да бъдат формирани изводи и изведени алгоритми за действие в подобни ситуации на пандемия.

 

Публикувано на 20.05.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Площадът не е място за политическа бащиния

АБВ България

Любомира Ганчева: Защо министър Петкова не изпълнява ангажиментите си?

АБВ България

Почетен ден на Йордания в централата на АБВ затвърди междукултурните и бизнес връзките между  България и Хашемитското кралство

АБВ България

АБВ поздрави „Локомотив Пловдив“ и ЦСКА за отличното им представяне на Втория квалификационен кръг на Лига Европа

АБВ България

Румен Петков за случаите, прославили "Новичок"


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни