Румен Петков: Идеята за създаване на „Държавна петролна компания“ е смехотворна. Освен ако у нас не са установени нефтени находища

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков определи идеята за създаване на „Държавна петролна компания“ като смехотворна. Освен ако в страната ни не са установени нефтени находища, което да мотивира подобни действия.

Петков посочи, че у нас в момента работят 6000 бензиностанции. За  сравнение, в европейски мащаб средно на единица площ има четири пъти по-малко бензиностанции. Той настоя за анализ и реални причини за изграждането на нови 100 такива, тъй като и досега съществуващите са повече от достатъчни за потреблението. В отдалечените райони на държавата отсъствието на бензиностанции е продиктувано от отсъствието на пазарна необходимост, смята Петков.

„Лансира се идеята, че част от бензиностанциите ще са в областните центрове, част в отдалечените райони, където няма. Кой ще поеме загубата и кой ще носи отговорност“?

Румен Петков акцентира и върху складовете на едро. Той посочи, че Комисията за защита на конкуренцията излиза с периодични доклади, че проблеми със съхраняването на горивата и тяхното гарантиране няма.

„Тоест няма нарушена конкурента среда. Складовете сега са под шапката на Държавния резерв, което гарантира, че когато той трябва да се намеси, абсолютна прозрачност на процедурите по купуването на горивата. Нормативната уредба казва, че има 90-дневна норма всеки от доставчиците на горива и големите търговци да гарантира запаси, които да позволят 90-дневна криза икономиката и обществото да не я усетят. Основният участник в този резерв е „Лукойл“, държавата, която трябва да поеме гаранции за 30 дни, а останалите 60 дни се разпределят между вносителите, преработващите и търговците. В закона няма предвидени санкции, ако компанията Х не съхранява такъв резерв, визирам конкретно г-н Георги Самуилов. Държавният резерв трябва да каже в годините назад ползвал ли е някой техниката има ли компании, които да са се възползвали от техниката, която сочи, че няма санкции при несъхраняване“.

Петков оцени общо решението за слагане на всички складове под шапката на Държавния резерв е добро, тъй като това гарантира публичност. Според него обаче от изнесената до момента информация е ясно, че липсват отговори на базови въпроси.

„Министрите на финансите и икономиката досега са дали да се разберат три неща: че не знаят колко ще струва структурирането и изграждането на обектите на тази държавна компания, че липсва анализ за срока на изграждане на въпросните обекти и от къде ще дойдат средствата и как ще бъдат обезпечени. Те говорят за нови обекти. Ако това е начин да се купят бензиностанции, които очевидно губят, значи тук става въпрос за съвсем друг тип мероприятие“.

В такъв контекст Румен Петков е на мнение, че по-скоро има резон да се премине към изграждането на държавно аптечно предприятие.

„Сега имаме групи села, които нямат аптека. Има общини с по една аптека. Изграждането на такова предприятие сигурно няма да позволи да се краде в такива големи мащаби, но ще бъде много по-полезно за населението“.

Публикувано на 20.05.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Христо Колев с въпрос към СОС за неизпълнено решение за мемориал на загиналите от бомбардировките през Втората световна война

АБВ България

Румен Петков: Машинният вот отново няма да се състои. Това обслужва статуквото и купувачите на гласове

АБВ България

Любомира Ганчева: Кой ще понесе отговорност за забавянето с година на „Балкански поток“. АБВ сезира прокуратурата за корупция в обществена поръчка за проект за газопровод до Свищов

АБВ България

Във Варна ПП АБВ излезе с декларация относно опасното замърсяване на водите във Варненското езеро и плажовете в морската ни столица

АБВ България

Румен Петков: Аграрният сектор е разбит. ПП АБВ настоява за възстановяване на хранителната индустрия


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни