Декларация за сваляне на санкциите срещу Куба връчи ПП АБВ на посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан

Facebook Twitter

Декларация за сваляне на санкциите срещу Куба връчи ПП АБВ на посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан. В събитието участваха председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка. Документът бе предложен и на вниманието на председателя на парламентарната Група за приятелство с Куба Александър Паунов, а амбицията е към него да се присъединят и парламентарни партии, организации и асоциации, които подкрепят приятелски отношения с Куба. Това беше и първото от поредицата събития тази година, които ще отбележат шест десетилетия от установяването на дипломатически отношения между Република Куба и Република България.

Пламена Заячка изрази увереност, че Декларацията има силно символично значение за отбелязване на 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Куба и Република България, тъй като страната ни има изключително важен принос за развитието на редица сектори в държавата. Тя подчерта необходимостта от нова динамика в отношенията между двете страни. „Случващото се в момента в Куба е крайъгълен камък за нови посоки, по които да поеме светът – по пътя на диалога и разбирателството или с налагането на санкции и блокади. За отминалите 60 години Куба стана флагман на битката за свобода на цяла Латинска Америка. Това е и едно от нещата, по които си приличат нашите две държави – стремежът към свобода“.

Ограниченията добиват характер на репресия и геноцид върху отделни народи, какъвто е случаят с Куба и те влияят върху изхранването и физическото оцеляване на цял един народ,  посочи Румен Петков и припомни, че ПП АБВ беше първата, която заяви, че обявената от СЗО пандемия е повод да се сложи край на всички санкции, ограничения и военни конфликти. Той изрази удовлетвореност от факта, че тази позиция съвпада с виждане то на ООН по темата. Петков изрази благодарност към Александър Паунов и надежда, че Декларацията ще има парламентарно изражение в България, тъй като това е въпрос не само на политическа, но и на гражданска позиция. Куба показа своята солидарност, като изпрати лекарски екипи в най-пострадалите държави в месеците на пандемия. „Днес е време да покажем същото отношение. Свалянето на санкциите ще бъде един хуманен, цивилизован жест, който и Европа, и Куба, и Америка заслужават“, каза още Румен Петков.

Н. Пр. Ямира Куето Милиан определи действията на САЩ срещу Куба като вражески и изрази съгласие, че това е на репресия и геноцид върху нейния народ. Тя подчерта, че Куба има воля, сили и потенциал, но е лишена от инструменти за реализация на каквито и да е действия заради натиска на Съединените щети и върху външните инвеститори. Това е необявена война срещу Куба, посочи посланикът и добави, че държавата й е в състояние на хуманитарна криза с липса на храна и лекарства.

Публикувано на 27.05.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни