Румен Петков: Аграрният сектор е разбит. ПП АБВ настоява за възстановяване на хранителната индустрия

Facebook Twitter

Аграрният сектор е разбит и разсипан по всички възможни начини, при това съзнателно и с инструментите на държавата. България скоро може и да не е в състояние да гарантира хранителния си суверенитет. Това коментира пред медиите във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„Давам два примера: По-малко от 5% стопанисват 85% от износната земеделска продукция. Секторът плодове и зеленчуци се унищожава съзнателно, в сравнение със зърнопроизводството. Секторът на плодовете и зеленчуците получава 2,5% подкрепа от себестойността си, докато зърнопроизводството получава 40% подкрепа от себестойността си. И това е политика на правителството на Борисов – 1,2 и 3. За сметка на това, износната земеделска продукция от зърнопроизводството се изчерпва с пет култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица – ние не изнасяме нищо друго. И трябва да е ясно, че ние изнасяме суровина, а не краен продукт. От АБВ настояваме за възстановяване на хранителната индустрия. Ние сме докарали зърнопроизводството дотам, че вече не произвеждаме хлебна пшеница или може да се каже, че тя е нищожно малък процент. Ние произвеждаме мека пшеница, която в общи линии се ползва за фураж“.

Петков даде и пример, който очертава катастрофата на животновъдството ни - българският народ се нуждае от 400 хил. тона месо, за да може нормално да се изхранва. Повече от три пъти по-малко обаче се произвежда у нас, всичко останало е внос. Той подчерта, че това са изключително сериозни проблеми, но те не се коментират пред обществото от правителството на Борисов.

„Това е пряко посегателство върху здравето на българските граждани, това е пряко посегателство върху Националната ни сигурност. В млякото и млечните продукти продължава интервенцията на растителни масла и очевидно, че държавата е неспособна да се справи с този проблем. Казвам го, за да сме наясно, че с изкупни цени на кравето мляко 60-65 стотинки – няма как да стане. Изкупни цени на овчето мляко с цени от 1,10-1,20 лв. – няма как да стане“, категоричен бе Петков.

Публикувано на 31.05.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни