Във Варна ПП АБВ излезе с декларация относно опасното замърсяване на водите във Варненското езеро и плажовете в морската ни столица

Facebook Twitter

СНИМКА: БНР

Във Варна ПП АБВ излезе с декларация относно опасното замърсяване на водите във Варненското езеро и плажовете в морската ни столица. Пред медиите доц. Георги Кючуков, член на ИБ на АБВ заяви, че от няколко месеца варненската общественост е обезпокоена от данните за замърсяване на водите на Варненското езеро и плажовете с фекални води. Той представи кратка хронология на събитията в контекста.

„До 1964 година отпадните води на варненските квартали „Аспарухово“ и „Галата“ са били зауствани директно във Варненското езеро. Тогава е била въведена в експлоатация пречиствателна станция за механично пречистване на водите (без биологично). Липсата на последното се отразявало по изключително вреден начин на качеството на водите в езерото, а оттам и във Варненския залив. По тази причина в периода 2005 — 2011 г. е построен тръбопровод оттака съществуващата пречиствателна станция в кв. „Аспарухово“ до модерната станция в с. Тополи, което е на другия бряг на Варненското езеро. Строителните работи са извършени от гръцката компания SFELINOS.A., a съоръжението е открито от премиера Бойко Борисов на 29 септември 2011 г. С това като че ли надеждите на варненци да се радват на по-чисти води бяха осъществени“.

Доц. Кючуков посочи, че през лятото или есента на 2019 г. се установява, че тръбопроводът е скъсан на голямо протежение. Оказа се, че тръбата е била положено по, а не под дъното на езерото, както е в проекта за 5 млн. евро. Вследствие на това, между 6 и 8 хиляди куб. м. силно замърсени води се вливат всеки ден в езерото.

„Оттук започват бюрократичните проблеми. ВиК - Варна надлежно уведомява Министерството на околната среда и водите за ситуацията. Резултат: „виновникът“ за аварията е открит и на дружеството е наложена месечна глоба от 44400 лв. Опитите за предявяване на претенция към фирмата-изпълнител се провалят, тъй като собственикът и е починал. За ремонта са необходими 1,3 мил лв. Искане за осигуряването им е отправено до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но до края на м. април отговор нямаше. Добрата новина е, че от около 2 седмици изтичането на фекални води е преустановено механично и започна ремонта на водопровода. Обществеността на Варна и региона е силно обезпокоена от случилото се. Не е ясно, дори и при най-експедитивно разрешаване на проблемите, колко време ще е нужно за процесите на самоочистване на водите в езерото. Проблемът отново поставя на преден план липсата на координация и управленчески потенциал на отделните министерства, залог на което са хората от региона“.

Във връзка със създалата се ситуация, ПП АБВ задава следните въпроси на компетентните институции:

- Какви са били параметрите на обществената поръчка за изграждане на тръбопровода?

- По какви критерии е избрана гръцката фирма, какъв опит е имала в строителството на подобни обекти и каква комисия е осъществила избора?

- Кои са участниците в приемната комисия, несъобразили се с неизпълнението на първоначалните изисквания и ще им бъде ли потърсена отговорност?

- Защо единственият „виновен" за аварията се оказа ползвателят на съоръжението, който първи е сигнализирал за инцидента?

ПП АБВ ще отправи запитване по 3акона за достъп до обществената информация с цел изясняване на фактите относно целия проект, каза в заключение доц. Георги Кючуков.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков посочи, че се забавя извършването на детайлна проверка на измирането на рибата във Варненското езеро, с потенциална възможност виновник да е някое от предприятията в акваторията на езерото. И това забавяне дава усещане, че се прави умишлено. Според него, трябва да се провери всяко едно от предприятията в района, най-вече какви действия или бездействия е извършвало през този период.

„Нашата категорична убеденост е, че това, което се случи на територията на езерото, по никой начин не може да повлияе върху плажовете и туристическия сезон. Ако обаче, не се извърши проверка на предприятията в района, този въпрос ще остане да виси във въздуха и хората ще останат с усещането, че ги лъжат. Именно затова - аз настоявам по възможно най-бързия начин да бъде проверен заводът на ТЕРЕМ. Ако това не се направи, ще остане впечатлението, че връзката между министъра на отбраната и министъра на околната среда е твърде пряка и политическа и единия възпрепятства извършването на проверката, поради политическа зависимост от другия“.

Публикувано на 31.05.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни