Любомира Ганчева: Кой ще понесе отговорност за забавянето с година на „Балкански поток“. АБВ сезира прокуратурата за корупция в обществена поръчка за проект за газопровод до Свищов

Facebook Twitter

Реализацията на „Балкански поток“ се забавя с една година и отговорният за това трябва да бъде посочен. Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Тя подчерта, че ПП АБВ беше първата политическа сила, която в началото на тази година предупреди, че изграждането на „Балкански поток“ ще се забави и няма да бъдат спазени сроковете.

„Вчера премиерът Борисов изцяло потвърди нашите думи и каза, че „Балкански поток“ ще бъде изграден до края на 2020 г. Това означава, че проектът ще работи и ще има транзит на газ евентуално в началото на следващата година“.

Ганчева обясни, че забавянето на проекта ще лиши нашата страна от минимум 230 млн. лв. Това са приходите от транзит, които „Булгартрансгаз“ е отчело за миналата 2019 г. Няма да коментирам очакванията на компанията за увеличаване на тези приходи през 2020 г. Минимум 230 млн. лв. по-малко приходи в хазната. Зам.-председателят на ПП АБВ каза  също, че „Булгартрансгаз“ за пръв път най-вероятно през 2020 г. ще излезе на загуба, независимо, че в публичните финансови отчети на компанията подобна заплаха не е отбелязана.

„Единствено ние от ПП АБВ, когато излезе в началото на тази година третата, така наречена от правителството, успешна фаза на процедурата OPEN SEASON 3, казахме, че тя няма да се реализира. Т.е. от началото на 2020 г. България няма да транзитира природен газ. Защо все още обаче никъде в официалните документи на държавата тази промяна не е отразена. Защо няма нито едно решение или официално решение на „Булгартрансгаз“. Защо КЕВР нямат решение, с което променят условията на тази процедура? Кога най-накрая България ще започне да се управлява от официалните документи на отговорните институции, а не от „Фейсбук“ лайфовете на премиера или министри“.

Ганчева апелира институциите, отговорни за формирането на енергийната политика в България, да започнат да изпълняват своята дейност и да отразяват реалността в своите официални документи.

Зам.-председателят на ПП АБВ ПП съобщи също, че партията ще сезира главния прокурор за съмнение в корупция в обществена поръчка за проект за газопровод до Свищов.

„Имам силно субективното усещане за корупционна практика по отношение на компания „Булгартрансгаз“. В началото на тази година те стартират процедура за обществена поръчка по ЗОП за изграждането и въвеждането в експлоатация на един газопровод до Свищов. Той ще е за битово газоснабдяване на Свищов, Никопол и Белене. Сравнително семпъл проект, тъй като е само 36 км., с малък диаметър 20 см и стандартно налягане. Това, което мен ме притеснява е, че 2015 г. в официалните документи на „Булгартрансгаз“ при инвестиционно проучване този проект е оценен на 9.5 млн. лв. В момента стартираните две процедури по ЗОП са на обща стойност 20 млн. лв.“.

Това е и причината ПП АБВ да входира питане - защо този проект се е забавил с пет години. Документът ще бъде изпратен и до главният прокурор на Република България.

Публикувано на 02.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни