Мечтата на гражданина на Р България

Facebook Twitter

проф. Любомир Халачев

На 8 май 1963 г. група престъпници извършва най-големия влаков обир в Англия – на пощенския влак Глазгоу- Лондон -  с близо 40 млн. паунда по днешния курс. По-старите читатели сигурно си спомнят за този дързък удар - тогава го бяха нарекли „обирът на века“. Веднага ще добавя, че след известно време Скотланд ярд започна един по един да ги лови тези обирджии. И всичките си изкараха живота по килиите на английските затвори. Но това не е някаква новина. Кое е интересното в историята и защо този стар спомен трябва да ни занимава днес? Интересното в него не е самият обир, подготовката или личността на бандитите. Най-интересното от днешна гледна точка е това, което се случва с най-младия от тях. След почти четиридесет години миткане из целия свят /от Австралия до Бразилия/,  този престъпник на име Роналд Бигс, вече поостарял, написал писмо до директора на Скотланд Ярд с молба да го приберат в Англия, където да излежи своята присъда. Пак да лежи в затвора, но на родна земя!

Когато чета за ежедневната борба на нашите органи с едрите престъпници, които непрекъснато някъде бягат, кой знае защо, си спомних за този известен престъпник. Между другото, той наистина пристига с белезници в Лондон и доста време преживява на родна земя, макар и в затвора. Но кое е важното за нашия разказ. Аз се замислих защо нашите едри престъпници не искат да напишат подобни писма до нашите отговорни фактори и да се приберат за да си изкарат затвора като хората. Пак в затвора, но на родна земя. И като мислих, мислих, ето какво ми дойде на ум. Те /едрите престъпници/ сигурно   не искат да се приберат, защото:

  • България е най-бедната страна в ЕС;
  • В България доходите на хората са много ниски и престъпниците, бидейки в затвора,  не биха могли да разчитат на помощ от страна на своите близки;
  • В България грижите за затворите са много лоши, а сега като поскъпне парното, сигурно там ще бъде и много студено;
  • В България  здравеопазването е вечно недофинансирано, още повече в затворите;
  • България е на 111 място по свобода на словото - какво да говорим за словото на затворниците;
  • България е на първо място по корупция в ЕС- ако решат да си ползват правата, тези престъпници не могат много да разчитат на съдебната система;

И сигурно като си мислят /и те като мен/  за всичките тези проблеми  известните наши престъпници си казват: „Абе лошо е да бъдеш емигрант, по-добре си е в Родината, ама като е в такова положение…“ И решават да поостанат още малко там, където са решили да се крият от нашето правосъдие, още от самото начало.

Мисля си още, че ако нашите власти, които в борбата с организираната престъпност хвърлят толкова много време, енергия, пари и сили, вместо това се заемат да поправят тези дребни недостатъци, които изброих по-горе, може би изведнъж ще се подобри и борбата с тежката организирана престъпност. В смисъл не, че те ще престанат да вършат лоши неща, но дори и арестувани, ще предпочитат да си седят в нашите затвори, вместо да гният някъде по чужбина. Или ако случайно са се уплашили повече от необходимото  и са избягали, ще гледат час по-скоро да се върнат. И освен това си мислех, че по този начин нашите власти ще ударят с един куршум два заека – хем ще оправят държавата, та не само престъпниците но и ние, честните граждани, да искаме да си стоим в къщи, хем ще преборят, без допълнителни сили и средства, едрата престъпност. И по този начин ще им останат повече сили за дребната битова престъпност, която много трови дните и нощите на бедните хора в нашата страна.

Мисля си, че това е една иновативна идея. Но като всяка такава идея тя по-скоро няма да види бял свят въпреки, че непрекъснато се говори за иновации. Може би ако добавим и някакъв момент от цифровизацията, по-лесно ще заинтересоваме комисията по иновации и цифровизации на ЕС и ще получим средства по някоя програма. Кой знае! По-скоро си мисля, че скоро няма да видим реализирана подобна идея  у нас.

Но какво пък - като всеки гражданин и аз имам право да помечтая.

Публикувано на 04.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни