ПОЗИЦИЯ НА АБВ: За празника 24 май и за нуждата от закони

Facebook Twitter

Преди известно време по повод и във връзка с празника 24 май някаква изложба в Руския културен център неправилно беше интерпретирала общата ни културна традиция в писмеността. Разбира се, става дума за старобългарска писменост, която по-късно славянските народи, като  използват общото езиково звучене, успяват да пригодят, за да създадат азбука на своите езици. Песента „Върви народе възродени“ на поета Стоян Михайловски и композитора Панайот Пипков - кулминацията на този празник,  се изпълнява на 21 езика по света – на толкова е преведена. Възторжено и емоционално! Ние сме дали на славяните писменост /както се пее в песента/, горди сме с това и от 1851 г. всеки 24 май честваме този най-български празник. Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. При всички политически промени, дори и когато сме били под робство!

Тази формулировка може да търпи граматически промени, но смисълът трябва да е този. Ето това е, което трябва да помним и по всеки повод да повтаряме на всички нива като държавна културна стратегия. Вместо това, изведнъж, неясно защо и по какъв повод, една група депутати внася законопроект за изменение названието на празника, който звучи така: „24 май,  - Ден на българската писменост, просвета и култура. Смятаме /казват депутатите/, че по този начин ще дадем тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз“. С изненада трябва да споменем, че за първи път, чрез промени в Кодекса на труда, се прави опит за промяна на българската история. Вероятно ще остане като иновация в законодателната дейност на парламента.

А ние смятаме, че с подобен закон само ще добавим неразбория в главите на тези учени и политици, които не познават българската история. Вместо това, трябва да им повтаряме непрекъснато, че ние, българите, се явяваме дарители на писмеността на другите славянски народи и вече 169 г. честваме този празник. И трябва да го повтаряме навсякъде, докато не остане човек, който не го е чул.

Публикувано на 05.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни