Пламена Заячка: Предложението на ВМРО за преименуване на празника на 24 май може да има непредвидени последствия в останалите славянски държави

Facebook Twitter

Предложението на ВМРО за промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“, освен, че буди недоумение, то може да има непредвидени последствия в останалите славянски държави. Това заяви пред медиите лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

„Това, че България е дала кирилицата на света е нещо, което никой не го е оспорва и не го е оспорвал и българската държава води политика близо 170 години, че ние сме създали кирилицата и не само това, ние сме съдействали тя да се разпространи и в момента 300 милиона души по цял свят да я използват“.

Заячка посъветва авторите на идеята от ВМРО за промяна на философията на празника да преосмислят предложението си.

„Най-малкото защото така те отричат Вазовото „…и ний сме дали нещо на светът…“, преведеният на 21 езика химн „Върви народе възродени“. Това е последователна политика, която държавата ни налага близо 170 години и е озадачаващо желанието да бъде зачеркнат този огромен принос на България – че е дала писмеността на славянските народи. Това е удар по българската история и култура“.  

В контекста върху посегателствата върху българското духовно наследство, Пламена Заячка коментира, че за пет месеца от страна на ГЕРБ са нанесени пет удара по културата.

„На първо място започна национализиране на частна колекция на частен музей. Нещо, което противоречи на международни практики и политики. Тогава Съюзът на колекционерите излезе с декларация защо това е удар по колекционерството и какви последствия може да донесе. Вторият удар е, че когато започна пандемията. Първото нещо, което се затвори, бяха културните институти. Третият удар по културата беше към културните дейци на свободна практика, които бяха оставени без каквито и да е предприети мерки. Това, което се предприе, не дава адекватни решения и самите те казват, че не могат да се възползват. Пуснахме културните институции на 30%. Моловете на 30% ли работят или пазарите? Как очакваме тези институции да продължат да функционират занапред? Докато Гърция дава 100 милиона за култура по време на пандемията и за справяне с кризата, нашето правителство отпусна едва 5 милиона. Последният удар, който е от преди няколко дни, е това, което направиха със Закона за меценатството. Внесеният законопроект, който лишава за една допълнителна възможност за финансиране на културата. Това е практика, която е добре известна и се използвана в целия ЕС. 30 години политиката за култура в България се бори за допълнително и алтернативно финансиране и нови модели на финансиране. В момента ГЕРБ изключиха и тази възможност за финансиране с промяната в Закона за меценатството“.

Заячка каза също, че ПП АБВ категорично подкрепя отвореното писмо на граждански и творчески организации в областта на културата, с което се настоява да се прекрати този законопроект, защото той е в ущърб на културата и нейното финансиране. Това означава незабавно да бъдат изтеглени следните текстове от внесения проектозакони. Първо 63 Закон за изменение и допълнение на хазарта и второ чл. 72, чл. 31 и чл. 3 Закон за меценатството.

Публикувано на 09.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни