Румен Петков: МС не разполага с копие за водените протоколи от заседания на НОЩ, оказва се, че решенията на правителството за пандемията са взети без аргументи

Facebook Twitter

Министерски съвет не разполага с копие за водените протоколи от заседания на Националния оперативен щаб. Това е отговорът, който ПП АБВ получи в резултат от официално изискана по ЗДОИ информация. От МС препращат въпроса към Министерството на здравеопазването. Това съобщи пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, който коментира, че по този начин практически нито едно решение на правителството не е взето на базата на аргументите на Националния оперативен щаб, решенията за вземани неинформирано.

„Тоест оказва се, че правителството е работило на тъмно. Тези хора са престъпници спрямо здравето на българските граждани. Те не разполагат с протоколите, аргументите и становищата на Националния оперативен щаб“.

Петков припомни, че НОЩ е назначен  със заповед на министър-председателя и липсва каквато и ида е логика на това, че питането на АБВ е препратено към здравното министерство.

„Всички българи трябва да са наясно, че според министър-председателя членовете на Националния оперативен щаб са някаква шайка, попаднала в Министерски съвет, която всяка сутрин тероризираше българските граждани, но самото правителство не е било информирано от становищата на Националния оперативен щаб. Нито едно решение на правителството не е взето на базата на аргументите на Щаба“.

Румен Петков коментира и още едно настояване на ПП АБВ за получаване на информация, отново на база на ЗДОИ – за основанието, на което външният ни министър подписа „Декларация на министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75-ата годишнина от края на Втората световна война”.

„Една декларация, която извращава същността на освобождението на Европа от нацизма и е груб опит за пренаписване на историята. Нашият въпрос към Министерски съвет беше има ли разрешение от правителството или на друг орган, за да подпише министърът на външните работи тази декларация. В отговора си правителствената служба казва, че органът – правителството, не разполага с информация, но има данни за местонахождението. Тоест няма правителствено решение. Което означава, че външният министър е подписал тази декларация на самодейни начала. Това не е позиция на Българската държава. Нашите партньори трябва да знаят, че външният министър е спекулирал много грубо и е излъгал, че ангажира българската държава с този подпис. За да сме честни пред партньорите, ще изпратя този отговор на правителството на държавите, които са подписали. Ще представим и на парламентарно представените политически сили, защото Захариева няма място в правителството“.

Публикувано на 09.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни