Д-р Емил Стоименов: Проблемът с наркотиците не се решава със промени на закона на парче

Facebook Twitter

За пореден път в управлението на ГЕРБ на българското общество се представят законодателни промени, без да се направи широка обществена дискусия и анализ на ефективността на предложенията. Този път става въпрос за внесения законопроект за изменение на наказателния кодекс за наказанията на водачите на автомобили под влияние на наркотици, като под наказателна отговорност може да бъде привлечен всеки водач на МПС, който в предходен момент, дори инцидентно, дори еднократно или в държава, където това е легално, е употребил психоактивно вещество. Това заяви пред медиите д-р Емил Стоименов, член на НС на ПП АБВ.  Той обясни, че последното е следствие на това, че в българското законодателство е възприет т.нар. подход на „нулева толерантност“ и всякаква концентрация на което и да е вещество от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични или негов метаболит, намерено в слюнката или кръвта на водач, се счита за нарушение на закона и на него му се търси наказателна отговорност. Такива могат да бъдат намерени повече от месец след последната употреба и след преминаването на психогенния ефект на наркотика.

„Проблемът се корени в редакцията на Закона за движение по пътищата от 2017-та, заменяща словосъчетанието „под въздействието на наркотични вещества“ със „след употреба на наркотични вещества“. От тогава насам България е в извънредна епидемиологична обстановка, свързана с употребата на наркотици. Статистиката сочи, че у нас 1 на всеки 300 проверени водачи кара „след употреба на наркотични вещества“. В съседна Румъния са 1 на 10 000, а в Полша 1 на 30 000 души. Ако си позволим аналогия с алкохола, прилагането на тази рамка и към употребилите спиртни напитки, би означавало законодателството да третира като „пиян“ всеки водач на МПС, който в предходен момент от живота си е отпил глътка бира или в случая на канабиса, всеки тийнейджър, който дори еднократно е опитал трева, в момента считаме, че е негоден да управлява МПС до края на живота си. Затова имаме много ясни и точни предели на допустима концентрация на алкохол в кръвта, според които разделяме хората, които са „под въздействие“ на алкохола и тези, които просто имат остатъчни промили от предходна или нерелевантна към способностите за шофиране употреба.

Д-р Стоименов каза, че ПП АБВ настоява законодателят да раздели наказателната и административно-наказателна отговорност при водачите.

„Наказателната отговорност се носи, ако се управлява МПС „под въздействието на наркотични вещества", а административно-наказателна за управление на МПС „след употреба на наркотични вещества". В този смисъл, когато са налице доказателства за предходна употреба на наркотици, но не са налице доказателства за смущения в психо-физиологичните функции на водача, наказанието на водача да е само административно. Когато обаче е настъпил инцидент и/или са налице доказателства, че лицето е било под въздействието на наркотични вещества в момента на управление на МПС, отговорността му да бъде наказателна. АБВ ще входира такова становище в Народното събрание“ .

АБВ категорично не подкрепя либерализирането на употребата на каквито и да е наркотици включително и т.нар. мека дрога (марихуаната). Подходът с действия на парче ни доведе до това, че по данни на СЗО от май 2020 г. България е страната с най-голям процент ученици, употребяващи марихуана. Изследването обхваща 15 годишните ученици, като 19% от момчетата и 16% от момичетата у нас потвърждават, че пушат трева. Очевидно е крайно нужен цялостен подход на превенция на употребата. Необходимо е да се сформира межуведомствена група със силно изразено участие на експерти от гражданския сектор, които да изработят ефективна законодателна и нормативна рамка ПЛЮС работеща стратегия за борба с все по-широкото разпространение на наркотиците у нас.

 

  

Публикувано на 09.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни