„Дума на българските емигранти“

Facebook Twitter

Проф. Любомир Халачев

Преди 149 г., на днешния  10 юли 1871 г. излиза първият брой на вестник „Дума на българските емигранти“.  Под заглавието четем: „Истината е свята, свободата е мила“. Добавям това мото към текста, защото думите „истина“ и „свобода“ все още са останали в употребата на нашия език без евфемизми. Слава богу, дори и децата знаят какво означават тези думи в нашето ежедневие. Дори още четат Ботевите слова: „Патриот съм, душа давам / за наука, за свобода, /но не свойта душа , братя /а душата на народа!“ Не знам как се интерпретират тези думи от днешните учители по литература и по история  и дали вече някой „преводач“ не се готви да мине през цялата Ботева поезия с червен молив. Дано да е напразен моят страх!

Казвам го без ирония, защото  понятието „български емигранти“ през последните двайсет години придоби много лош контекст.  Трудно можем да убедим някого, дори и нашите румънски съседи, че това понятие трябва да изисква уважение и особено отношение. Както е било по времето на Христо Ботев, Любен Каравелов и Васил Левски. Забележете, дори споровете им по това време - придобили почти притчов характер с думите „Свободата не ще Екзарх, иска Караджата“ и последвалото „И Екзарх, и Караджата!“  - имат величествена сила. Те не са плод на дребнотемието, което сигурно и тогава е държало във властта си обикновените граждани и селяни. Тези думи са изскочили от сърцата на велики мъже, за които България не е била просто географско понятие /за политическо тогава не е ставало и дума!/ а понятие изпълнено с историческо и съдбовно значение.  Следващите години доказват правотата на техните думи.

Днес, благодарение и на тези истински български граждани, ние имаме държава. Друг въпрос е по какъв начин я ръководим и как се отнасяме към културата, тоест към духа на тази държава. В днешния ден със сигурност щяха да ни бъдат полезни изгарящите хартията на вестника слова на Христо Ботев. За щастие на мнозина безродници той не може да възкръсне и единствената сила, останала ни от него, са неговите думи.

Но думи, които все още са оръжие. Думи, които ние трябва да използваме ежедневно, защото нашето освобождение,  както се видя, не свършва нито с Оборище, нито с Шипка.

Публикувано на 10.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни