ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ: Правителството похарчи близо 200 млн. от данъците ни за да получи 26% от собствеността на банка - поредното доказателство за порочните връзки между правителство и бизнес

Facebook Twitter

Вчера всички ние станахме акционери в една банка. Правителството похарчи близо 200 млн. (по 30 лв. за всеки български гражданин) от данъците ни, за да получи 26% от собствеността на банката. Целта била да влезе България в "чакалнята на еврозоната". 

Това е поредното доказателство за порочните  връзки между правителство и бизнес, в които са потънали сегашните управляващи.  Сметките, разбира се, се плащат с чужди пари-парите на данъкоплатците.

Правителството не може да се скрие от отговорите на няколко въпроса:

1. Защо акциите бяха купени на цена, която е два пъти по-висока от пазарната? За тези 200 милиона, българските граждани можеха да получат над половината, вместо 26% от банката. Кражбата ще лъсне, когато държавата поиска да се освободи от тези акции и когато ще се окаже, че е подарила 100 млн. лева на съответната банка.

2. Защо късметлията се оказа тази банка? Сигурно всеки бизнес в страната-малък и голям има интерес да получи безплатно свежи пари от държавата. Да не говорим за този над 1 милион български граждани, които не получават никаква подкрепа в кризата или за пенсионерите, на които ще бъдат подхвърлени по 15 лева от другия месец. Това ли е най важният разход сега?

3. Наистина ли правителството иска да влезем в еврозоната с измама? Няма данни точно тази банка да е пострадала от кризата с корона вируса, така че единствено на нея да се оказва тази щедра помощ. Ако правителството изложи този аргумент, за да получи разрешение за държавна помощ от ЕК, то неговите действия могат да се определят единствено като измама.

4. Защо тази операция се обяснява, и то нелепо, от министъра на икономиката, а не от министъра на финансите, който е дал парите или от БНБ, които наблюдават банките? Не е ли по-добре Караниколов да обясни за провала с привличане на инвестиции в България, в сравнение със съседните страни или поне за пробития,но скъп водопровод за Перник, чието строителство ръководеше? А министърът на финансите да гарантира, че тази ситуация е различна от онази - свързана с дългогодишния чадър върху друг бизнес - свързан с лотарии?

Отговорите на тези въпроси неизбежно ще дойдат. Важното е и прокуратурата до си свърши работата и да обвини тези, които се разпореждат с публичните средства в интерес на частни субекти.

Публикувано на 11.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни