ГС на ПП АБВ събра журналисти, представители на академичните среди и общественици на дискусия за съдържанието на празника 24 май

Facebook Twitter

Гражданският съвет на ПП АБВ с домакинството на Съюза на българските журналисти, събра десетки журналисти, общественици, представители на академичните среди, интелектуалци и граждани на дискусия под наслов „24-май – и ний сме дали нещо на света“, събитието бе провокирано от добилото популярност настояване на ВМРО с промяна в Кодекса на труда 24 май да бъде отбелязван като Ден на българската писменост, просвета и култура, а не както е в момента - „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“. Общият извод е, че така Воеводите на практика отричат мащабния просветен принос на страната ни в славянския свят и локализират дейността на Светите братя Кирил и Методий до пределите на България.

Председателят на Гражданския съвет на ПП АБВ проф. Любомир Халачев подчерта необходимостта от устойчива политика в сферата на културата ни просветата. Колкото до предложението на ВМРО, то е ненужно, безсмислено и несериозно, коментира той.

Снежана Тодорова ¬ председател на УС на СБЖ, заяви категоричното си неодобрение по идеята на ВМРО, с ясния аргумент, че така се отрича българския принос към световната култура, просвета, писменост и цивилизация. „България е дала нещо на света и това нещо е внушително, значимо и не бива да се отрича. Предложението на Воеводите не е в интерес на България.  

Професор Искра Баева определи предложението на ВМРО като провинциално и погрешно националистическо. Това предложение, според нея, цели раздалечаване на България от Русия и видя чисто политическа употреба на факти и събития от историята и поведение, което би могло да се определи като „сателитен синдром“ в поведението на патриотите – присъединяване към силния на деня. Професор Баева коментира, че ако подобна предложение намери място сред решенията на парламента, то ще се нареди към серия подобни, глупави и недалновидни. „Откриването на нови фронтове не е добре нито за България, нито за славянската общност. Разпиляват се идеите, разпиляват се тезите, но най-важното е, че се разпилява паметта“.

Димитър Бежански от БНР обясни, че славянски език е имало, имало е и негови различни диалекти. А Кирил и Методий са направили от българския диалект на славянския език българската азбука. „Те не са научили този език в Солун на пазара.. Езикът се учи вкъщи от майката. Трябва да се гордеем, че сме направили славянска азбука“.

Професор Нина Дюлгерова коментира, че живеем във времена на контролирана история и изрази съжаление към съжденията на ВМРО. „Историческият нихилизъм непрекъснато изпълва публичното пространство“.

Професор Андрей Пантев каза, че проектът на ВМРО е пример за парвенющина. „Парвенюто се срамува как ще го приемат, парвенюто се срамува кой е баща му, парвенюто се срамува къде е живял, парвенюто не казва кому е признателно. Ние сме това, което сме. Не може да казваш "мамо", „хляб“, "любов", "Бог" и да казваш, че нямаш нищо общо със славянството“. Нашата писменост се разпространява заедно с вярата, обясни професор Пантев и подчерта безсмислието на това азбуката ни да се нарича "българица", защото това е смехотворно.

  

Публикувано на 16.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни