Пламена Заячка за протестното рушене на исторически паметници: Да си прост може да е лесно, но това не трябва да се превръща в държавна норма

Facebook Twitter

Разрушаването на историческите паметници е пряко нарушаване на човешките права . Това заяви пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка. Тя обясни, че подобен вандалски похват се нарушава Декларацията за правата на човека от 1948 година, нарушават се принципите на ЮНЕСКО за културно многообразие, както и принципите и ценностите на ЕС за диалог и културно многообразие.

„Налице е тенденция, в която превръщането на антирасизма се превръща в антикултура. В никакъв случай битката против експлоатацията и расизма не трябва да минава през рушенето на паметници. Това е една тенденция, която не е ясно докъде ще стигне - извън паметниците в Европа и САЩ, които са бутнати, се призовава за разрушаване на световно културно наследство. На едно от седемте чудеса на света – да разрушим пирамидите. Това е варварщина с неизмерими размери. С тези вандалски действия не се постига друго, освен да се измества фокусът на протеста“.

Пламена Заячка съобщи също, че ПП АБВ ще отправи официален призив към ЮНЕСКО, към Съвета на Европа и към съответните институции на ЕС, за да бъдат взети незабавни мерки за прекратяване на тази масова варварщина и да бъдат стимулирани мирните протести.

„Настояваме нашето правителство да предприеме мерки, за да може тази позиция да бъде държавна и да я представи като член на Съвета на Европа, в ООН, съответно нашите евродепутати да я представят пред Европейския парламент и да се приеме като резолюция или заключение“.

Заячка припомни, че рушенето на паметници на историята не е новост и в България.

„Ние 30 години рушим паметници. Демократично рушим паметници. Трябва да се сложи точка на тази тенденция. Важно е да се каже, че да си прост може да е лесно, но това не трябва да се превръща в държавна норма“.

Публикувано на 17.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни