Гражданският съвет на АБВ и СБЖ в съвместна инициатива Дискусия „24-май – и ний сме дали нещо на света“

Facebook Twitter

На 16 юни, като отговор на внесения проект в НС за промяна името на празника 24 май, Гражданският съвет на АБВ, съвместно със Съюза на българските журналисти, организира дискусия под надслов  „24-май – и ний сме дали нещо на света“.

При откриването на дискусията проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на АБВ, покани участващите да вземат отношение не само по предложената тема, но и въобще по състоянието на българската култура. Той напомни, че България може да се гордее с три артефакта в световната история- запазване на тракийската цивилизация, делото на братята Кирил и Методий и уникалните оперни гласове, които са притежание на български певци. И трябва не да ги крием, а да направим така, че всички по света да приемат тези исторически и културни послания като безусловна заслуга на българския народ.

Проф. Андрей Пантев в краткото си, изключително емоционално и наситено с образи изказване допълни, че само парвенютата бягат от утвърденото от историята си име, от родния дом и непрекъснато се  страхуват как другите ще ги възприемат. Не можем да казваме думите „хляб, мамо, любов“ - и в същото време да твърдим, че нямаме нищо общо със славянството.

Според проф. Искра Баева предложението на депутатите е дълбоко провинциално и погрешно национално. Като прекръстим писмеността си, каза тя, няма да я направим по-значима, но ще дадем възможност за претенции на други народи към формулирането на „македонска азбука“, „руска азбука“ и т.н. Според нея едва ли има разлика в знанието, но има огромна разлика в действията – те са  за политическа употреба и целта им е разграничаване на България от Русия във всички възможни области.

Проф. Васил Проданов изясни защо въобще е необходимо и кому е необходимо такова предложение. Неговият анализ подсказва,  че подобни действия са част от глобалната тенденция за подмяна на историята. В ход е геополитическа битка за пренаписване на историята. Междувременно, тази „културна война“ навлезе в нов период като последица от протестите против расизма в цял свят. През последните месеци сме свидетели  на опити по най-различни поводи да се промени културната история на света.

Като опит за контролиране на историята и създаване на конфликти, посредством подборен исторически нихилизъм – така описа тези действия проф. Нина Дюлгерова. Трябва да отдаваме почит на това, което имаме и да запазим ценното с което се гордеем- допълни тя.

А поетът и преводач Димитър Христов напомни за прочутите срещи на писатели от цял свят през 70-те години, като изясни, че учените-слависти потвърждават категорично и без уговорки приноса на България за създаването на кирилицата и разпространението й между славянските народи.

В дискусията участваха проф. Андрей Пантев, чл.кор.проф. Васил Проданов, чл. кор. Иван Гранитски, проф. Нина Дюлгерова, проф. Искра Баева, представители  на Съюза на българските писатели,  известни общественици и журналисти. Категоричното мнение на участващите в разговора беше, че в българското съзнание няма място за съмнение дали българската азбука е в основата на писмеността на много славянски народи. В този смисъл ние трябва да се гордеем, че „сме дали нещо на света“, ако използваме прекрасната метафора на патриарха на българската литература Иван Вазов.

 

 

Публикувано на 17.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни