Владимир Маринов: В България продължават да се отдават обекти на концесия или услуги, без участието на местната власт

Facebook Twitter

В България продължават да се отдават обекти на концесия или услуги, без да се зачита мнението на местната власт. Това заяви пред медиите заместник-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов. Той подчерта, че темата получава нова актуалност в последната седмица и неадекватността на законодателството в това отношение, като даде конкретни примери.

„През декември месец, станало известно миналата седмица, държавата, в лицето на Министерство на енергетиката, е сключила тригодишен договор за проучване на нови площи на една компания, добре известна в страната ни, за добив на злато. Засегнати са 5 общини, 4 от които - в старозагорска област, една - от област Пловдив, Брезово. В Старозагорско - Стара Загора, Казанлък, Павел Баня и община Братя Даскалови“.

Хронологията сочи, че след активни протести на гражданите на съответните общини, инвеститорът е оттеглил предложението си и това проучване няма да бъде извършено. Това обаче поражда серия от въпроси, като например, какво се случва с публичния ресурс, коментира Маринов. Той посочи, че процедурите се задействат, а що се отнася до местната власт, тя просто бива уведомявана от държавните органи.

Владимир Маринов даде и редица примери, като затворените в последните месеци кариери за инертни материали в Белащица.

„Примерът с новата процедура, която се готви за Летище „София“. От АБВ ясно питаме защо трябва да бъде отдадено летището на концесия. Та нима в Западна Европа хората са по-малко запознати от нас и отдават услугите по терминалите си, а не самите терминали. Считаме, че до промяна на законодателство в сферата, а именно да бъде ясен целият процес на концесиониране, да бъдат ясни критериите, да бъде включена местната власт, би следвало следващи концесии за национално значими обекти да не се отдават, особено такива с голям обществен интерес. Защото това, което бяха подготвили миналата седмица, касаеше 1 560 декара проучваема площ. Трябва като общество да си зададем още един актуален и важен въпрос. Държавата най-накрая да определи приоритетите си в кои дейности ще участва и в кои не. Защо трябва да правим, примерно,  Държавна петролна компания и да построим или купим 100 бензиностанции, а трябва да си даде златото на концесия…“.  

Публикувано на 20.06.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

АБВ България

Румен Петков: ДА ИЗМЕТЕМ БОРИСОВ И БОРИСОВЩИНАТА!

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ и посланикът на Куба у нас отбелязаха 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба

АБВ България

Владимир Маринов: Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да си отидат от управлението на държавата

АБВ България

Активът на ПП АБВ в Бургас е сред хилядите в протеста в парк „Росенец”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни