ПП АБВ входира сигнал до главния прокурор относно действията на НОЩ и правителството за справяне с пандемията COVID-19

Facebook Twitter

ПП АБВ входира сигнал до главния прокурор на Република България относно действията на Националния оперативен щаб и правителството за справяне с пандемията COVID-19, съобщи пред медиите председателят на АБВ-София Христо Колев.

Причината за сигнала е, че на 22 май 2020 г. ПП АБВ входира заявление по Закона за достъп до обществена информация до Министерски съвет, до председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и министъра на здравеопазването. В заявлението бе поискана следната информация:

1. Копие на водените протоколи от проведените заседания на Национален оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37 от 26.02.2020 г. на министър- председателя на Република България г-н Бойко Борисов.

2. На колко от официално обявените починали лица от заболяването COVID-19 е направена аутопсия?

3. Колко са направените тестове от началото на пандемията до 22.05.2020 г. и колко са тестваните лица?

От Министерски съвет препратиха питане от ПП АБВ към главния секретар на Министерството на здравеопазването за отговор по компетентност. На основание чл. 28, ал. 2 от ЗДОИ от Министерство на здравеопазването ни предоставиха пълен достъп до исканата информация. Видно от отговора, който бе получен от здравното министерство е, че не съхранява информация по първите два въпроса. От там изниква въпроса, след като няма водени протоколи от заседанията на НОЩ, на каква база се издаваха и се издават заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с които се налагат различни противоепидемични мерки и след това се отменят, както и на какво основание се съобщава, че определено лице е починало от Covid-19, обясни Христо Колев Как може да се твърди, колко са жертвите на COVID-19, без да се извърши необходимата аутопсия? Тези въпроси са меко казано смущаващи, каза в заключение Колев.

 

 

Публикувано на 04.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков бе специален гост на представянето на продукцията на йорданската компания Genome Seeds на опитното поле между Плевен и Дъбник

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ за прекратяване на концесии, обществени поръчки и продажба на държавна собственост

АБВ България

Румен Петков поздрави мюсюлманите в България по случай Курбан Байрям

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ по решението на КС във връзка с искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента

АБВ България

С писмо до европейските институции ПП АБВ алармира за серия тревожни събития в България


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни