Д-р Пламена Заячка: Превръщането на храм "Света София" в действаща джамия ще бъде културна катастрофа

Facebook Twitter

ПП АБВ призовава правителството да изрази ясна позиция за храм-паметник "Света София" и да инициира в европейските институции обща позиция в духа на културното многообразие и толерантността. Това съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка и подчерта дълбоката загриженост на партията по отношение на това предложение, което дойде от съседна и приятелска Турция. Тя добави, че превръщането на храм-паметник "Света София" в действаща джамия ще бъде културна катастрофа, защото той е изключителна световна ценност и принадлежи на цялото човечество.

Припомняме, че системата на управление на културни паметници от световно значение, спрямо Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на природно и световно наследство от 72 г., изисква всяка страна, която е вкарала в списъка на ЮНЕСКО такъв обект на втора инстанция, тя да се грижи за неговото устойчиво съхраняване и опазване.

"Призоваваме българското правителство да изрази ясна позиция, която не бива да се приема в никакъв случай за намеса във вътрешните работи на Република Турция, нито като спор между християнство и ислям. Такава позиция вече беше изразена от Гърция, Русия, САЩ и представители на ЕК. На второ, място ще настояваме българското правителство да инициира в институциите в ЕС, в Съвета на Европа и ЮНЕСКО обща позиция, която е в духа на културното многообразие и толерантността и ще покаже едно отношение, което отива на 21 век, на съхраняването на културното наследство, принадлежащо на цялото човечество“.

Писмото, изпратено до българските институции може да видите тук.

Публикувано на 07.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за незабавно спиране на концесиите и за преустановяване на всички сделки, свързани с продажба на държавно имущество

АБВ България

Румен Петков: На Борисов му предстоят два неизбежни сблъсъка - с прокуратурата и с психиатрията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни