Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в България, в централата на партията по покана на председателя Румен Петков

Facebook Twitter

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха и разговаряха с Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в България, в централата на партията по покана на председателя Румен Петков. Петков връчи на Н. Пр. Анатолий Макаров писмо – поздравителен адрес  до Дмитрий Медведев – председател на Единна Русия, по повод на 141-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия. Посланикът получи като подарък паметна колекционерска писалка, върху която е гравиран монументът „Шипка“ и част от Вазовото стихотворение „Опълченците на Шипка“.

Н. Пр. Анатолий Макаров подчерта, че без тази част от нашата история и боевете на Шипка, нямаше да има 3 март, и респ., нямаше да има нашата свобода. Шипка е място, което предизвиква гордост, благодарност и уважение, добави той и отбеляза със задоволство, че българите се отнасят с уважение към паметниците и историческата памет за отминалите събития. Той определи като тревожна войната с мемориалите в световен мащаб и я нарече „вандализъм“.

По време на срещата лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка представи принципната позиция на ПП АБВ относно промяната на статута на катедралата „Св. София“ в Турция, която  бе разпратена чрез писма до президента, председателя на Народното събрание и министър – председателя на Р България.  Настояваме да се съхрани храма, като част от световното културно наследство, да се изиска позиция от международни организации, в които България членува, подчерта д-р Заячка и апелира за отношение по казуса от руска страна, която би могла също да изрази солидарно становище. Д-р Заячка призова проблемът с катедралата „Св. София“  да не се превръща в битка между християнството и исляма. Посланикът на Русия от своя страна пое ангажимент да направи необходимото, за да предаде позицията към Москва.

В рамките на разговора бе обсъдена и личната инициатива на министър Захариева да се присъедини към Декларацията по повод 75 год. от края на Втората световна война, което, стана ясно, не е принципна позиция на българската държава, а лично решение на министъра. Румен Петков подчерта, че подписването на въпросната декларацията от Захариева не е основано на решение на МС и е спекулация и обвързването на България с подобен едноличен акт.

В срещата участва и председателят на АБВ-София Христо Колев, който пое ангажимента столичната партийна организация да полага грижи за опазването на костница на съветската армия в столичния квартал "Лозенец".

Публикувано на 08.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро

АБВ България

Румен Петков: Полицията е получила неформално нареждане да извършва проверки по партийните централи с въпроси за участието на актива на партиите в протестите

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни