Протестен митинг "Де е България!" 09 юли 2020 г., 18:00 ч., пред Министерски съвет

Facebook Twitter

Днес се навършват 170 години от рождението на Патриарха на българската литература (определението е дадено от Гео Милев) Иван Вазов. Това е писателят и поетът, откликвал най-страстно и правдиво на мъките и въжделенията на българския народ, на неговите борби за национално освобождение и утвърждаване като народ. Много са фактите от биографията му, които остават в аналите на историята. Ето един от тях:

В деня на подписването на унизителния за България Ньойски диктат на 27 ноември 1919 г., в църквата "Света Неделя" в София е отслужена панахида за загиналите по бойните полета през Първата световна война. След това в присъстващите възниква идея да направят шествие из града.

"При народния поет, при Иван Вазов!"- прокънтява глас и над 2000 души се отправят към Вазовия дом, начело с военната духова музика, която свири "Съюзници-разбойници". Огромно множество с черни хоругви и плакати организира траурно шествие по улиците на столицата.

Начело вървят военни, видни професори от университета, известни интелектуалци, духовници от Светия синод. Шествието подминало Двореца и се отправили към улица „Раковска”, където се намирало Министерството на външните работи.

Чиновниците, начело с министъра излезли на балконите но виждат само гърбовете на тълпата.

Народът поискал да чуе “своя глас и съвест”- народния поет Иван Вазов. Затова загърбил правителствените чиновници и отправил взор на надежда към балкона на къщата на дядо Вазов и заскандирал неговото име. В този момент той се намирал със своя приятел, проф Иван Шишманов в отсрещния „Юнион клуб”.

Когато чул апела, отправен към него от множеството, Вазов се появил на ъгловия прозорец. Вдигнал ръка и дал знак, че иска да говори.

Настъпила гробна тишина. И станало нещо вълнуващо. Вазов с мъка произнесъл няколко фрази, борейки се с обзелото го вълнение: „Благодаря ви, добри българи за овацията, която ми правите. С бодър дух трябва да посрещнем ударите на съдбата, без да се отчайваме, без да изпадаме в униние. Да бъдем всички убедени, че ще превъзмогнем нещастието си и ще създадем наскоро една нова, единна и мощно духовна България! Не се отчайвайте! Жив е българският бог!"

Днес, в деня на 170-годишнината на Вазов отечеството ни е пред нова тежка ситуация. Народният поет не е между нас, но ние трябва да се вслушаме отново в неговите слова и да попитаме с висок глас „Де е България“. Приканваме всички български патриоти да се присъединят към нас и да зададем този въпрос на протестния митинг пред Министерския съвет довечера в 18 ч.

Публикувано на 09.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро

АБВ България

Румен Петков: Полицията е получила неформално нареждане да извършва проверки по партийните централи с въпроси за участието на актива на партиите в протестите

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни