Д-р Пламена Заячка представи България на международен форум „Антично наследство 2020“

Facebook Twitter

Председателят на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка представи България на международен онлайн-форум „Антично наследство 2020“, който се състоя на 8-ми и 9-ти юли. Форумът бе организиран от Министерството на природните ресурси и екология, Финансовия университет, Руското географско общество, „Златното колело – Боспорско царство“, „Нешънъл Джиографик“, Съюза на руските журналисти, с подкрепата на Федералната агенция по туризъм и Президентската администрация на Руската федерация. В него взеха участие над 50 говорители и над 1000 зрители.

Форумът бе открит от вицепрезидента на Руската академия на науките – Николай Макаров, Олъга Ярилова – зам.-министър на културата на РФ, Елена Панова – зам.-мин. на природните ресурси и екология, Владимир Котляков – почетен президент на Руското географско дружество и бе ръководен от Христофор Константиниди.

Д-р Заячка беше говорител в пленарна дискусия „Антично наследство – платформа за международно сътрудничество“, която бе водена от Георгий Мурадов – Посланик и постоянен представител на Крим при Президента на Руската федерация. В нея взеха участие с изказвания и доклади бившите министри на туризма на Турция – Мехмет Юджель и на Гърция – Елена Кундура, която е настоящ евродепутат, проф. Даниел Макрис от Университета в гр. Месина, Сергей Пинчук – историк и виден общественик.

По време на изказването си, Заячка отправи предложение към участниците за реализиране на общ културен маршрут към Съвета на Европа, който да включва античните градове в Гърция, Турция, Русия, Крим, България, Италия и обектите в тях. „Днес в нашия панел имаме представители на няколко държави от Черноморския и Средиземноморския региони. Всички ние сме обединени от античната култура и цивилизация и имаме градове и културни обекти, които са свидетелство за тях, вследствие на гръцка колонизация през 7-5 в. пр.н.е. Античното наследство в региона изисква обединени експертни усилия“. Д-р Заячка даде за пример „Европейския маршрут на индустриалното наследство“, „Маршрута на мегалитната култура“, „Маршрута на викингите“, „Маршрута на керамиката“ и заключи, че „липсата на развит културен маршрут посветен на античното наследство в Черноморския и Средиземноморския регион до момента е необяснима, при наличието на споделеното културно и цивилизационно наследство, което представлява мощен ресурс за развитието не на един, а на мрежа от културни маршрути“.

 

 

Публикувано на 09.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро

АБВ България

Румен Петков: Полицията е получила неформално нареждане да извършва проверки по партийните централи с въпроси за участието на актива на партиите в протестите

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни