Проф. Любомир Халачев: Монолози и диалози

Facebook Twitter

Още Конфуций е казал /а на него може да му се вярва по въпросите на държавното управление/, че когато не си служим правилно с езика и не задаваме правилните въпроси, управлението на държавата ще бъде лошо. И тъй като слушахме един дълъг монолог на премиера, аз бих искал да задам няколко въпроса, което ще направи нашия разговор диалогичен - с други думи с въпроси и отговори. Задавам ги на премиера, защото за 15 години във властта той доказа, че иска да управлява еднолично, знае отговорите на всички въпроси и гражданите от цялата страна, ако имат тежък проблем, търсят път да се срещнат с него защото вярват, че  той единствен може да им помогне.

Питам за 3-те лица на всяко важно събитие, защото теорията на управлението казва, че 3 лица са отговорни за всяко административно действие - конкретният отговорник, който знае фактите по случая, неговият началник който предлага решение на проблема и висшият администратор, който в крайна сметка одобрява решението с подписа си.

В отговорите не трябва да се съдържа понятието „политическа отговорност“, тъй като това понятие не означава нищо, то е съвременната форма на средновековните индулгенции.

Ето и тези въпроси:

  1. Защо никой не уведоми обществото, че през септември 2019 г. положението в Перник с водата е критично. Кои са тези 3 лица, които са отговорни пряко за този пропуск, в какво точно се състои тяхната вина и какви наказания са получили?
  2. Защо беше допуснат теч в базата данни на търговския регистър, кои 3 лица са конкретно отговорни за тези действия, в какво точно се състои тяхната вина и какви наказания са получили.
  3. От 1.01.2019г на територията на България е въведена тол-система, като за това бяха изхарчени първоначално 180 млн. лв. Кои са 3-те лица, виновни за първоначалния срив, който донесе неприятности на стотици шофьори /и аз съм между тях/,  в какво точно се състои тяхната вина, защо системата и до днес не действа и какви са наказанията за тези лица.
  4. Защо на 9 март 2020г, когато се взеха първите решения за мерки против COVID-19, не беше използвана наредбата за борба с епидемии. Има ли България нормативна уредба, която да указва на действията при тежки епидемии, защо не се действаше по точните изисквания на тази наредба, а ако няма - защо до сега не е приета подобна нормативна уредба. Кои са 3-те лица, виновни за липсата на подобна уредба или за незнанието, че тя съществува.
  5. Кои 3 лица са отговорни за недобора на 700 млн. лв. от хазарта в хазната на държавата, каква е тяхната конкретна вина и какви наказания са получили.
  6. Защо вече пет години 50 км от магистрала „Тракия“ е в лошо състояние, кои 3 лица са отговорни за това състояние и какви са техните наказания?
  7. Вече няколко години БНТ, най-важната за обществото медия, е в тежка финансова криза, на която криза не се вижда краят. Кои 3 лица са виновни за тази финансова катастрофа, каква е тяхната конкретна вина и какви наказания са получили?
  8. Защо толкова късно беше приета ниската цена на газа в България /в Украйна това стана преди година/, които са 3-те лица, забавили толкова дълго процеса и какви са техните наказания?
  9. Кои са 3-те лица, виновни за катастрофалния строеж в Рила, каква е тяхната конкретна вина и какви наказания са получили?
  10. Защо беше унищожено дребното животновъдство в Странджа, които са 3-те лица виновни за това действие, каква е тяхната конкретна вина и какви наказания са получили?

Започвам с 10 конкретни въпроса, защото на тях може да се отговори бързо и лесно. Ако колегите журналисти имат желание, могат да продължат с въпросите, защото обществото чака с нетърпение отговорите.

 

Публикувано на 10.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро

АБВ България

Румен Петков: Полицията е получила неформално нареждане да извършва проверки по партийните централи с въпроси за участието на актива на партиите в протестите

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни