ПП АБВ и ПП МИР организираха дискусия с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване

Facebook Twitter

ПП АБВ и ПП МИР събраха политически анализатори, журналисти, общественици, представители на политическите среди и граждани на дискусия на тема „Подготовка и организация на провеждане на демократични избори“ с фокус върху необходимостта от въвеждане на машинно гласуване в интерес на провеждането на честен вот и ограничаване на манипулацията на изборния процес. Организаторите на събитието призоваха протестиращите граждани в цялата страна да  изискват въвеждане на машинно гласуване на предстоящия, очаквано извънреден, вот и той да бъде проведен тогава, когато налице е готовност за това.

 

Румен Петков, председател на ПП АБВ: Фактът, че 6 - 7 години не се допуска машинното гласуване, показва от какво го е страх Борисов. Борисов го е страх от машинното гласуване като дявол от тамян, защото това ограничава възможността да бъдат манипулирани гласовете на 300 000 българи. С правителството на Борисов не знам как могат да се проведат честни и демократични избори. При машинното гласуване протоколът трудно може да бъде пренаписан. Факт е, че в Народното събрание никой не поставя въпроса, винаги се чака последният момент и винаги започват да се вадят аргументи колко ще ни струва, че ги няма машините, как ще ги лицензираме… Това се прави, за да се улесни Борисов. Не разбирам парламентарните партии. Те всъщност казват - ние си знаем как се домогваме до нашия си изборен резултат, знаем, че повече от него не можем да вземем и това е конфигурацията.

Румен Петков призова протестиращите да настояват и да изискват въвеждане на машинно гласуване на предстоящия вот и той да бъде проведен, когато налице е готовност за това. Той е категоричен, че в рамките на гражданското недоволство трябва ясно да бъде заявено, че трябва да се потърси сметка на Централната избирателна комисия в този й състав, защото тя, със своите бездействия всъщност предпоставя в голямото си мнозинство всички стъпки и действия за манипулиране на изборния резултат. Ще бъдат изготвени обръщения до Европейската комисия и до Венецианската комисия за поредния случай на погазване на изборното законодателство в България, като практически се възпрепятства честния избор на българските граждани и се манипулира изборния процес и изборния резултат.

Симеон Славчев, председател на ПП МИР: Провеждането на честни и почтени избори чрез машинно гласуване е национална кауза и е нещо, което не се случва в България през последните 30 години. През февруари месец организирахме съвместна дискусия с ПП АБВ. Към днешна дата благодаря на всички български граждани, които се включиха и продължават да се включват към гражданските протести, които станаха вече национални. 95% от гражданите, които протестират, са млади хора. Нашето предложение е в тези граждански протести първото искане да бъде задължително провеждането на гласуването на следващите парламентарни избори да  се проведе машинно. Единствено и само тогава може да се гарантира вота на всички български граждани. Машинното гласуване е първата стъпка към електронното гласуване. Липсата на  всякакви действия и бездействия от страна на правителството по въвеждане на машинното гласуване нарушават националното ни законодателство. Освен това нарушават и европейското законодателство, специално чл. 20, чл. 22 и чл. 223 от Договора за функционирането на ЕС. От тази гледна точка ПП МИР ще подаде жалба до ЕК и ще очаква проверка от ЕК.

Любомира Ганчева, зам.-председател на ПП АБВ: Машинното гласуване е първата стъпка към либерализация и осветляване на процеса на избиране. Изборният процес от своя страна показва изобщо философията за политиката - искаме ли тя да е прозрачна, искаме ли да ни е ясно кой по какъв начин е избиран, за да ни представлява, или не. Машинното гласуване е въведено в различни държави, вкл. и в Европа. Буквално преди седмица се прибрахме от референдума в Руската федерация. Там видяхме как, когато има желание, се случва - и възрастни хора, и хора с проблеми, могат да гласуват машинно и могат да гласуват дистанционно от своя дом, и електронно. За манипулиране на гласовете България може да постави рекорда, защото 300 000 невалидни бюлетини имаме при нашите избори, това са 25 народни представители, 300 000 гласа на демокрацията, които са унищожени.

Иван Аспарухов, член на ИБ на ПП АБВ, кмет на Мездра: Ние сме в перманентни избори. Всеки път отиваме неподготвени. Въпросът е не кога ще има избори, а кога ще бъдем подготвени да проведем демократични избори. Активността ни е необходима по време на парламентарни избори, защото става въпрос за държавата, за политическия модел. Когато партиите са стабилни, отговорни и могат да управляват, не е страшно, но когато е изчерпан политическият модел и съществува недоверие в партиите, тази система става опасно оръжие. Промени се правят революционно, а не традиционно. Голям проблем са и избирателните списъци. Трябва да въведем активна регистрация, за да отговорим на активното население, за да се даде ясна представа на играчите на политическото поле на изборите с каква активност разполагат. Липсва политическа воля за въвеждане на машинното гласуване. Младите хора са важна стъпка към промяната на политическата система.  Апелирам политическите сили да намерят начин да въведат машинното гласуване.

Чавдар Георгиев, юрист, бивш член на ЦИК: Изборния процес в България, доколкото сме били очевидци и участници в този процес, разкрива неевропейски специфики в годините. В периода на управлението на ГЕРБ и на Борисов този изборен процес реферира към практики, описани от Алеко Константинов в „Бай Ганьо“. Това е процесът, който създава отношението между обществото и самата власт. Когато виждаме трайно задълбочаващи се негативни тенденции в изборния процес, очевидно има разрив между обществото и политическата власт. Крайно време е политическите субекти да се замислят и да потърсят начините и формите на упражняване на избирателните права на гражданите, които ще дадат честността на изборите. Всички ние се съмняваме в тяхната честност. Като се започне от големите грешки, които се допускат, невалидните бюлетини, сгрешените протоколи и други. Машинното гласуване е средството, което ще допринесе за честността, правилното и точно отчитане на изборния резултат. Но съм далеч от мисълта, че това е панацеята и единствения инструмент, който може да реши проблемите, натрупани през годините. Тези проблеми могат да се решат само при желание от страна на политическите субекти и наличие на политическа воля в тях. Има ли такава воля? Аз не мога да кажа, че тя е в управляващото мнозинство. Редица политически субекти заявяват желание за честност в изборния процес. Това обаче не може да се създаде на практика, защото у нас има създадена лоша политическа традиция, управляващите мнозинства да търсят служебни предимства, да търсят начини за манипулиране на изборния вот. В медийното пространство има изявления на различни политически представители, които веднага се противопоставят на въвеждането на по-широко и повсеместно машинно гласуване, като например, това че ще се усложни и оскъпи процеса, възможна е манипулация, липсва сертификация и лицензиране на тези машини.

Имам особено мнение за дистанционното гласуване, защото съгласно Конституцията, то не е приложимо и не гарантира тайната на вота. Докато машинното гласуване изпълнява всички изисквания на Конституцията – да бъде пряко, да бъде общо, да бъде равно и да гарантира тайната на гласуването.

Надявам се, че при сегашната политическа обстановка и ситуация, ще има достатъчен натиск от страна на обществото към представените парламентарни партии и да се намери обща воля и подкрепа, машинното гласуване да се реализира в следващите два вота. Трябва да се обединим, да търсим и подкрепата на извънпарламентарните партии, за да може машинното гласуване да се приложи на практика. Засега нежеланието е свързано единствено с технически оправдания от страна на ЦИК, които няма как да лицензират машините, нямат материален и ресурсен капацитет да ги съхраняват и поддържат и други. ЦИК трябва да бъде задължена, ако трябва да бъде осигурена с допълнителни бюджетни средства, но да бъде създаде звено, което да отговаря за поддръжката, инсталацията и съхранението на тези машини и да развие своя капацитет, за да може все повече и повече машинното гласуване да бъде прилагано в изборния процес.

Мартин Райков, юрист, бивш член на ЦИК: ЦИК е постоянно действащ орган. Капацитетът й е 40 човека. Всички партии, които са излъчили представители в ЦИК, умишлено бавят пускането на поръчка за закупуването на машини за машинно гласуване. Машините вече трябваше да са в България. Поръчката е безвъзвратно закъсняла. Сбогуваме се с машинното гласуване. Процедурата за електронно и дистанционно гласуване е в същото положение, като по нея потънаха пари от два европейски проекта по 25 млн. Безумна поръчка на МВР за смяна на лични карти, в които да има чип, с който да се идентифицираме и да можем да дадем своя вот електронно и дистанционно не работи. За мен много важно е видеонаблюдението, което не е забранено в нашия Избирателен кодекс. Ако до месец няма движение по въпроса с машинното гласуване, трябва да се иска оставка на ЦИК.

 

 

Александър Петров, математик, дългогодишен член на ЦИК: Няма пречки още сега да се въведе машинно гласуване, но е важно в секциите, където то е въведено, да няма гласуване с бюлетини. Това може да стане в областните градове, където това лесно може да бъде приложено.

Според Петров машинното гласуване облекчава и опростява самата технология на провеждане на избори, което, само по себе си, води до редуциране на невалидния вот.   

 

Христо Колев, председател на АБВ-София: Машинното гласуване не само ще гарантира честния вот, но е и разписано в закон. Миналите избори са едно доказателство, че мнението, което битува в обществото, именно, че сред малцинствените групи цари неграмотност, не е така. Факт е, че в квартал „Факултета“ има най-малко сгрешени бюлетини. Явно всички там са много образовани. Ние живеем явно в паралелна реалност и само си мислим, че има проблем. Ако изборният процес продължава да се провежда по този начин, не само, че младите няма да гласуват, но и това е голяма подигравка към целия български народ и всички нас гражданите.

Публикувано на 14.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков бе специален гост на представянето на продукцията на йорданската компания Genome Seeds на опитното поле между Плевен и Дъбник

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ за прекратяване на концесии, обществени поръчки и продажба на държавна собственост

АБВ България

Румен Петков поздрави мюсюлманите в България по случай Курбан Байрям

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ по решението на КС във връзка с искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента

АБВ България

С писмо до европейските институции ПП АБВ алармира за серия тревожни събития в България


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни