Брифингът като форма на управление

Facebook Twitter

Проф.Любомир Халачев

 

Ако някой може да ми обясни какво значи „брифинг“, ще му бъда благодарен. Не става дума за етимологията на думата или за превода й от английски, става дума за употребата на този термин в днешно време в българския политически живот. Интересно е, защото  не минава ден да не сме свидетели на някой „брифинг“, а понякога и по няколко на ден.

Брифинги /каквото и да означава това!/ дават президентът, премиерът, министрите, главният прокурор, Щабът по коронавируса, директорите на футболните клубове, директорите на агенции, политическите партии, парламентарните групи и извън парламентарните партии, главният здравен инспектор, председателите на футболните фенклубове и дори емигриралите в чужбина по политически или други причини. Както виждате, животът ни е пълен с брифинги. За съжаление, тази кипяща дейност не дава отговори на важните за обществото въпроси. Или по-точно, не дава никакви отговори. И затова ще се опитам да очертая една линия, която би дала възможност за отговор на важен въпрос, без да има нужди от брифинги.

Става дума за откритието за изчезналите от хазната на Републиката няколко стотин милиона през последните месеци. По този повод /и във връзка с това черно дело!/ бяха дадени безкрайно количество брифинги. А работата можеше да се реши много по-лесно по следния начин. Описвам едно логическо действие, ако някъде греша, моля вещите в тази област да ме поправят. Един прекрасен ден съвестен и знаещ чиновник във финансовото ведомство открива, ровейки се в документите, че като използва тесни законови вратички, известен бизнесмен е плащал данъци не съвсем по закона. И като се захванал този съвестен и умен чиновник за няколко дена открил, че благодарение на тези законови вратички бизнесменът е ощетил държавата с няколко стотин милиона лева. Той прегледал още веднъж сметките, направил кратка докладна и – при министъра. „Г-н Министър - казал чиновникът - открих голям теч в системата. Ето докладната ми по въпроса“. „Остави я - казал министърът- ще я прегледам“

На другия ден той я прегледал внимателно, ударил се по главата, написал на свой ред кратка докладна и – при премиера. „Г-н премиер - казал министърът - мой чиновник откри страшна далавера. Държавата е ударена с няколко стотин милиона лева!“ „Дай да видя! - казал премиерът и понеже имал усет към сметките бързо, на око пресметнал, че всичко е истина. „Сядай“ - казал той на министъра и се обадил на главния прокурор. След половин час главният прокурор бил в кабинета на премиера. Като видял докладната и той бързо усетил, че са попаднали на голяма далавера. „Дайте ми доклада - казал той - и веднага ще разпоредя процесуални действия“.

Още на другия ден главният прокурор написал молба до съдията, който разпоредил кой и как да бъде подслушван, следен и къде да се използват СРС-та. Така, буквално за седмица, откритието на старателният  чиновник довело до действия, които предвещавали грандиозни разкрития. За по-малко от месец хората на главния прокурор разкрили кой и как е свързан с незаконното източване на държавната хазна, изчислили точно колко е недоборът в хазната и като имали пред вид, че народът още помнел откраднатите милиарди с фалита на КТБ и дишал по този повод във врата на прокуратурата, бързо задвижили делото. За няколко месеца прокуратурата си свършила работата, тихо и безшумно проследили и накрая заловили виновните за тази грандиозна афера и ги предали на съда. Там прокурорът, подплатен с неопровержими доказателства, успял да докаже вината на тези крадци на народно имущество и в много кратки срокове съдът обявил своето решение.

Решението на съда определяло кой е виновен, за какво точно е виновен, какви суми са били отклонени от държавната хазна и на какво наказание подлежат членовете на тази група, всеки поотделно спрямо вината му. И едва тогава главният прокурор, заедно с министъра на финансите, събрали журналистите. Но не за брифинг, както някой би си помисли, а за едно пространно и задълбочено изказване, един анализ на отвратителния случай, който заплашвал да се превърне в порочна практика. Но, благодарение на умният и отговорен чиновник и бързите действия на държавното управление, всичко това било прекратено, виновните - наказани, а народното богатство върнато в хазната на държавата. Именно това обяснили и разяснили на присъстващите журналисти, които веднага го отразили също така ясно и разбираемо в своите медии. Така, че целият народ да разбере какво е станало и кой за какво е наказан. И как парите, които били откраднати всъщност се върнали в държавната хазна, откъдето ще бъдат разпределени за образование, здравеопазване и т.н. според нуждите на обществото.

Ето, виждате ли как може цяло едно такова сложно и многостранно действие да мине без нито един брифинг. Вместо това ние бяхме свидетели през последните месеци на десетки брифинги - и кажете ми каква е ползата от тях! Мисля, че е крайно време да преминем от брифинги /каквото и да означава това!/ към откровени и честни разговори с обществото. Обществото има огромна нужда от ясни и разбираем отговори на въпросите, които го вълнуват. И понеже от брифингите нищо не се разбира ОБЩЕСТВОТО излиза на улицата и задава въпросите.

Крайно време е да се чуят и отговорите!

Публикувано на 18.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро

АБВ България

Румен Петков: Полицията е получила неформално нареждане да извършва проверки по партийните централи с въпроси за участието на актива на партиите в протестите

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни