Любомира Ганчева: Катастрофата в енергетиката тепърва предстои за България

Facebook Twitter

Катастрофата в енергетиката тепърва предстои за България, прогнозира пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Тя посочи, че до момента секторът се управлява лобистки, непрофесионално и непоследователно. Ганчева обясни, че стратегическият документ в сектор "Енергетика", който задава действията на страната ни в тази посока, е рамкиран до 2021 г.

„Означава ли, че януари 2021 г. България няма да има енергетика? От всички действия и бездействия точно това се вижда. Едно от причините ПП АБВ да иска последователно оставката на правителството е точно тази несправяне с основни сфери. В частта на природния газ ние сме изгубили всичките позиции“.

Любомира Ганчева припомни последователната политика на ПП АБВ по отношение на енергетиката и понастоящем прогнозира предстояща катастрофа за България.  Тя посочи, че от януари България не транзитира природен газ и това изважда страната ни от картата на природния газ и на лидерите на природен газ не само на Балканите, а и в Европа. Това отново потвърждава заявеното от ПП АБВ - че България е трябвало да получава директна доставка, пряка доставка от Русия на природен газ, добави тя.

По отношение на широко дебатираните цени на газа, Ганчева коментира също, че четири месеца по-късно „историческото“ понижаване на цената на природния газ не се усеща от никого.

„Като нямаме приходи от транзит, "Булгартрангаз" за пръв път ще се окаже от своето основаване на загуба. Обаче тази загуба ще я платим всички ние. Март месец имаше историческо понижаване на цената на природния газ и историческото понижаване четири месеца по-късно исторически никой не го усети. Освен 10 фирми, които получиха 200 млн. лв. Ние като потребители платихме високите сметки и все още не сме усетили, че имаме толкова ниска цена на природния газ”.

Любомира Ганчева изрази учудване от новината за политическия характер на решението студеният резерв от следващата година да не бъде даден на ТЕЦ-а на Доган.

„Докога българската енергетика ще се управлява от политически действия. Какво ще стане с 26 млн. лв., които бяха платени миналата година. Кой ще понесе отговорност за това?". Ганчева подчерта, че ресорният министър трябва да понесе персонална отговорност за всичко това.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че газовият сектор е в катастрофално състояние и генералният провал го причиняваме на Европа.

„Излизайки от газовата мрежа, всъщност ние поставяме под съмнение нормалната доставка на газ за Сърбия, Унгария и Австрия. По този начин, ние, слугувайки някому, поставяме икономиките на тези държави в уязвими положения. Вторият много грозен пример е изграждането на газовата връзка Гърция - България - Сърбия. Имах разговор в края на миналата седмица с посланика на Сърбия и две неща будят особена тревога. Ние ще изградим ли навреме "Балкански поток" на наша територия, което забавяне очевидно отива към една година и повече от 2 млрд. и 200 млн. лв. като държава. Второ - провалът на връзката Гърция - България - Сърбия. Разговорите преди 10 години започнаха за транзит на 5 млрд. куб. метра, след това на 3 млрд. без това да повлияе върху цената на съоръжението и от 3 млрд. са заявени само 1.5 млрд“.

Публикувано на 19.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро

АБВ България

Румен Петков: Полицията е получила неформално нареждане да извършва проверки по партийните централи с въпроси за участието на актива на партиите в протестите

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни