Мартин Райков: Избирателите ще бъдат излъгани за четвърти път за машинното гласуване

Facebook Twitter

Избирателите ще бъдат излъгани за четвърти път за машинното гласуване, прогнозира пред медиите Мартин Райков, член на Националния съвет на ПП АБВ и бивш член на ЦИК. Той подчерта ясната позиция на ПП АБВ за въвеждане на машинното гласуване у нас час по-скоро и активните действия в тази посока.

„В сряда беше поредната среща, която организирахме като политическа партия. Първата голяма беше януари. Оттогава няма никакво развитие и яснота как ще се проведат изборите. Нашето огромно безпокойство беше, че това ще е поредната излъгана вълна от протестиращи, която има желание да участва в политическия живот на страната чрез даването на своя глас. Основните ни безпокойства са това, че до момента няма организирана, направена, дискутирана обществена поръчка за доставка на машините за гласуване, които по досегашния действащ Изборен кодекс трябва да са 13 000“.

Райков е на мнение, че и сега сме изправени пред поредния случай, в който „няма да има възможност да бъдат доставени тези машини“. Той настоя за повече яснота за гласуването в чужбина.

„Виждаме едно огромно желание и протести от общностите ни извън страната, особено във Великобритания, която вече напусна ЕС. Броят на секциите е намален наполовина. Продължава да стои огромен проблемът с гласуването в Германия, където са само 10 или 15 секции“, каза Райков и добави, че е време да се мисли в посока и на  възможност за електронно гласуване.

Райков коментира също необходимостта от въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, особено във времето след 20 часа, когато се броят бюлетините. Той обърна внимание, че за пореден път България ще влезе в полезрението на Венецианската комисия, защото в последния момент ще има промени в Изборния кодекс. Той каза, че ПП АБВ подготвя и питане до ЦИК за степента на готовност за машинно гласуване.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков подчерта, че не се ли направи стъпката към машинно гласуване, ще имаме пореден нелегитимен състав на Народно събрание.

„Не се ли направи стъпката машинно гласуване, ще имаме парламент, който ще бъде писан като персонален състав от Бойко Борисов. Три пъти Народното събрание, след като има законова норма за организация и провеждане на машинно гласуване, го отменя в последния момент преди изборите с аргумента, че нямаме техническо време за подготовка, организация и провеждане на обществена поръчка. Всеки път броят на недействителните бюлетини нараства. 300 хил. невалидни бюлетини на последните парламентарни избори. Това означава, че 25-30 народни представители ги пренаписва химикалката на Бойко Борисов. Ако ние не си даваме сметка, че така няма как да привлечем сънародниците ни да гласуват, особено тези, които в момента са по площадите, значи нищо не разбираме“.

 

Публикувано на 19.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за незабавно спиране на концесиите и за преустановяване на всички сделки, свързани с продажба на държавно имущество

АБВ България

Румен Петков: На Борисов му предстоят два неизбежни сблъсъка - с прокуратурата и с психиатрията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни