Проектът на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда е скандален

Facebook Twitter

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ 
     

ПП АБВ трайно и последователно защитава интересите на трудовите хора. За нас е скандален акт във времена, в които десетки хиляди хора от 16 български града протестират с искания за промяна и в името на по-добро бъдеще, да се прокарват изменения в Кодекса на труда, които на практика орязват правата на всички трудещи!

За нас основният проблем на пазара на труда в България са “работещите бедни” - милионите български граждани, които работят и с доходите си от труд мизерстват. Вярваме, че минималната работна заплата трябва да се увеличи до нива, които да осигуряват минимален стандарт на живот, над линията на бедността на член на семейство.

Категорично възразяваме на предложените корекции в Кодекса на труда, които са опит за узаконяване на съвременното робство!

- Предложението чрез колективно трудово договаряне да се позволява на работодателите да установяват сумирано изчисляване на работното време за период от 12 месеца е в нарушение на европейската Директива 2003/88/ЕО, според която допустим период за такива мерки е 4 месеца в годината, и то само за непрекъсваеми производства предвидени в чл.17 от Директивата!

-   Възможността извънреден труд на годишна база да се увеличи от 150 на 300 часа под предлога за гъвкавост е сериозно отстъпление от съвременните постижения в областта на регламентацията на трудовите права. То е в противоречие с принципната забрана за полагане на извънреден труд във всяка съвременна и развита държава, още повече че в България този извънреден труд е мизерно заплатен. 

- Категорично се противопоставяме на отстъпването от задължението да бъде осигурявана „топла“ храна в чл. 140, ал. 3., тази готвена храна, която е подходяща за специфичните натоварвания на нощния труд. Премахването на този ангажимент ще доведе до осигуряването на некачествена, нездравословна храна, което обезсмисля тази социална по своя характер разпоредба.

За нас от ПП АБВ съвкупността от предложените промени е сериозна заплаха за правата на трудещите се в България и винаги ще се противопоставяме на подобни предложения, които вместо да ни доближават до съвременните форми на труд, да ни връщат в робовладелческия строй! 

Публикувано на 23.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Любомир Халачев инициира дискусия, провокирана от новината за въвеждането на нов език в политическия живот на САЩ, който неутрализира пол и роднински връзки

АБВ България

Проф. Любомир Халачев: Защо думите „баща, майка, той и тя”, бяха предложени за забрана в 117-ия конгрес на САЩ?

АБВ България

ПП АБВ ще сигнализира здравното министерство и прокуратурата за неспазване на мерките срещу COVID-19 от страна на премиера

АБВ България

Румен Петков: Прокуратурата се държи като организирана престъпна група, два месеца се чуди как да ни вика да ни пита за Ангел Джамбазки

АБВ България

Христо Колев оповести имената на прокурорите, които спряха разследването по казуса със снимките и видеозаписа от резиденцията на премиера


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни