ПП АБВ организира форум и във Велико Търново на тема „COVID-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето“ с участието на медици и представители на местното управление

Facebook Twitter

ПП АБВ организира форум и във Велико Търново на тема „COVID-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето“. Това е третият град, в който се провежда дискусия по темата, след Русе, с участието на лекари, представители на местното управление и медии.

Пред участниците в събитието председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че за премиера Борисов COVID-19 е бизнес и политика. Той припомни, че партията изпрати до Министерство на здравеопазването запитване за аргументите, с които се издават и отменят заповеди за ограничаване разпространението на коронавируса у нас, както и колко са аутопсиите на починали от заболяването, на което запитване отговорът бе, че Министерството не е подготвило и не съхранява подобна информация.

„Тоест утре кафеджията Петков отива да съди държавата защото му е затворила кафенето и ще я осъди, защото министъра на здравеопазването не може да докаже на какво основание е издал заповедта си. Гражданинът Димитров отива да съди държавата защото е бил затворен в дома си за пет дни и не са му позволявали да излиза. И тук няма аргумент от Министерството и държавата ще е осъдена. И така нататък - всички, които искат да ни и съдят ще успеят, защото правителството действа в хаос. За правителството и по-точно, за министър-председателя, коронавирусът е бизнес и политика“.

По тази причина ПП АБВ подаде сигнал до главния прокурор Иван Гешев заради липсата на ясни аргументи за дейността на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

В отговора си Върховната административна прокуратура казва:

„В настоящия случай не са налице основания за предприемане на действия съгласно компетентността на прокуратурата по Административнопроцесуалния кодекс. Твърденията в сигнала не са конкретни, а и формулираните искания са извън правомощията на ВАП, респ., липсва основание за извършване на проверка от ЗСВ или сезиране на контролните органи.

„Прави впечатление порочният начин, по който бе сформиран Националният оперативен щаб. В него нямаше кмет, а се взимаха решения за общини – кое и как да бъде затворено, без участието на Националното сдружение на общините, без участието на кметове. Това е тотално неглижиране на местното самоуправление. По този начин Борисов казва - мен кметовете не ме интересуват, аз казвам какво ще става, защото ако имаше кмет голяма част от безумията нямаше да се случат“, коментира още Румен Петков. Като примери за най-засегнатите от кризата той даде университетските градове Велико Търново и Благоевград, при които според него последствията ще са трайни. Думите му подкрепи и доц. Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ. Той допълни, че реално процентът на заболелите от първия ден на пандемията у нас до днес варира между 3 и 5,5% и уточни, че данните за разрастване на заразата са спекулация. По думите му, основният проблем идва от хаотично вземаните решения от властите, в които няма последователност. Доц. Кючуков препоръчва строг контрол на изпълнението на мерките и затварянето на дискотеките, стадионите и др., които предполагат събирането на много хора на малка площ. Румен Петков акцентира на необходимостта от аргументация на решенията, тъй като липсата на такава е основен проблем; защита на населението на общините, тъй като досега начинът на финансиране на Националният оперативен щаб (НОЩ) е порочен, без участието на НСОРБ и кметовете; и третата му препоръка е да се търси отговорност от Световната здравна организация.

Началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров прогнозира, че събитията около COVID-19 няма да приключат скоро.

„Ще продължим да се забавлямаве и да си играем с масово тестване за COVID-19, докато не ни свършат парите. В момента се харчат по близо милион на ден и въпреки това не съумяваме да анализираме как точно се развива пандемията у нас“.

Доц. Мангъров допълни, че при тестването не става ясно дали резултатите са на новозаразени или на хоспитализирани пациенти. "Всеки ден се обявяват сериозни цифри като нови случаи, които пораждат страх у хората, а съседните страни поставиха България в "червения" списък с висока заболеваемост. Истината е, че у нас се изследват контактни лица, тестовете са с чувствителност от 70 %, а в над 90 % от случаите болестта протича без клинична симптоматика. За 4 месеца в страната са починали около 40 000 души от различни заболявания, а 300 са смъртните случаи с коронавирус", коментира доц. Мангъров. Той апелира да се ограничат масовите тестове, а на анализи да бъдат подлагани само болните.  Според доц. Мангъров хората, които са клинично здрави, трябва да живеят нормално, а болните да бъдат тествани.

„Не мога да се съглася, че България е огнище на зараза, а Гърция например е цветя и рози. Там не регистрират толкова висока заболеваемост, защото не извършват толкова тестове", каза още доц. Мангъров. Той призова личните лекари да спрат да диагностицират и да лекуват пациентите си по телефона, а по правилата на медицината.

ЦЯЛАТА ДИСКУСИЯ ГЛЕДАЙТЕ ТУК

 

 

Публикувано на 23.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков бе специален гост на представянето на продукцията на йорданската компания Genome Seeds на опитното поле между Плевен и Дъбник

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ за прекратяване на концесии, обществени поръчки и продажба на държавна собственост

АБВ България

Румен Петков поздрави мюсюлманите в България по случай Курбан Байрям

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ по решението на КС във връзка с искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента

АБВ България

С писмо до европейските институции ПП АБВ алармира за серия тревожни събития в България


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни