ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ за прекратяване на концесии, обществени поръчки и продажба на държавна собственост

Facebook Twitter

Вече от няколко години ПП АБВ категорично се противопоставя на продажбата на държавна собственост и отдаването на концесии – на летища, на пристанища, на подземни богатства и други публични ресурси. За съжаление както обикновено, правителството на Борисов не обръща внимание и не се опитва да вникне в световните тенденции. ВЕРОЯТНО УМИШЛЕНО НЕ ИСКА! Концесионирането, налагано в исторически аспект от колонизаторите на държавите в Африка, чрез което бяха ограбвани националните им богатства, е практика, с която повечето европейски (а и в световен мащаб) държави, скъсват. Българските управляващи обаче залагат на спорни концесии и продажби на държавни обекти. И въпреки обществената съпротива и реакция на редица експерти, правителството все пак отдаде Летище София на концесия – концесия, определяна от придворните им лакеи като „сделката на десетилетието“.

По данни от доклада на БОРКОР за 2015 г. България е получила общо 87,6 млн. лв. от концесии, а според различни източници през последните години от над 700 концесионни договора в бюджета годишно постъпват около 120 млн. лв. Приходите от концесии в държавния бюджет са нищожни – около 0,2-0,3% годишно.

Днес предстои отдаването на концесия на редица други обекти, сред които са пристанищата в Русе, Варна и Бургас. С непрозрачните процедури не само се заплашва националната сигурност на страната, но и редица приближени до властта фирми ще се облагодетелстват. Според договор за възлагане на концесионен анализ на Пристанище Бургас, фирмата, която е спечелила обществената поръчка, ще получи сериозна сума пари. Обществото трябва да знае обвързана ли е тя с някой от управляващите или с бъдещите концесионери на пристанището? Настояваме за публичен регистър на всички концесии и продажби на държавна собственост, както и обществени поръчки за значителни суми за последното десетилетие.

В момента държавата се тресе от скандали и обществено недоволство. В тази динамично развиващата се обстановка, на фона на нарастващото напрежение, за да не се разграби държавната собственост, за да не бъде поставено следващото правителство пред свършен факт, а приближени до властта фирми да спечелят стотици хиляди левове като за последно, ПП АБВ призовава правителството на Борисов НЕЗАБАВНО ДА ПРЕКРАТИ воденето на преговори и сключване на каквито и да са дългосрочни концесионни договори, съществени по стойност обществени поръчки или продажба на държавна собственост!

Нека оставим това на следващото правителство, за което искаме да вярваме и сме убедени, че ще бъде по-отговорно и с повече визия за управлението на публичните ресурси на България в полза на българския народ и българските граждани, а не на отделни компании, фирми и личности!

 

 

Публикувано на 31.07.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков бе специален гост на представянето на продукцията на йорданската компания Genome Seeds на опитното поле между Плевен и Дъбник

АБВ България

Румен Петков поздрави мюсюлманите в България по случай Курбан Байрям

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ по решението на КС във връзка с искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента

АБВ България

С писмо до европейските институции ПП АБВ алармира за серия тревожни събития в България

АБВ България

ПРИЗИВ към членовете и симпатизантите на ПП АБВ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни