ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ

Facebook Twitter

Спомените ми от Сингапур са много и разнопосочни- като се започне от срещите с хора от различни раси и вероизповедания и се стигне до многобройните вкусове, които ви посрещат с уханието на подправките почти на всеки ъгъл. Но аз няма да се разпростирам на тези срещи, бих искал да разкажа за един много важен и съществен за развитието на Сингапур  момент.

В Стария Парламент – днес Арт хаус – намираме описана историята на политическия живот в Сингапур. Кое е интересното в тази история? Интересното е, че тя е фокусирана около избирането на Върховен съдия. Всъщност, сградата на Стария парламент в началото  е била построена като сграда на Върховния съд. Това е първата значителна административна сграда в Сингапур. Оттук най-важният извод е – британската административна система е преди всичко система на правото. Тя поставя на първо място и над всички съдията. Първо трябва да се създаде ред, т.е. закони - едва тогава може да се подрежда всичко останало. И както се разбира, тази система действа безотказно. Когато се прилага пълноценно, разбира се. Според неофициални изследвания, най-добрата юридическа система в Югоизточна Азия имат Хонг Конг и Сингапур. Може би не случайно те са бивши английски колонии.

Всъщност малката тайна, за която искам да разкажа, се нарича „ нулева корупция“. Сигурно цял живот ще си спомням за този австралийски професор, който отговаряше за набирането на нови преподаватели в университета Ни Ан в който преподавах. И на него, както на всеки друг, аз зададох въпроса: „В какво е тайната на успеха на Сингапур“. Той въобще не се замисли, сви пръсти като направи с тях една „0“ и ясно каза: „Нулева корупция!“ Аз учудено попитах: „И какво от това!“ Пред очите ми е ироничната усмивка, с която той посрещна въпроса ми. „Вие не можете да си представите колко струва това понятие- каза професор Мъри- наоколо, в цяла Югоизточна Азия има смайваща корупция, хиляда процента в някои държави. А тука няма корупция!  Затова, въпреки по-високите цени на услугите, на имотите и на заплатите фирмите предпочитат да инвестират и да работят тук. В Югоизточна Азия има много богатства и най-големите фирми в света работят в този район. Но те искат банките им да са в Сингапур, офисите им да са в Сингапур, децата им да учат в Сингапур… Това превръща града в един изключителен център – финансов, икономически и социален. Ето така, без да влагаш милиони като инвестираш само в „нулевата корупция“, ставаш търсен и желан от всички център.“

Докато живеехме там доведоха един бивш министър- уличили го в корупция, той избягал и няколко години се крил в азиатските страни. Накрая го хванаха и го доведоха с белезници, показаха го по телевизията. И го осъдиха на двайсет години затвор. Законът допуска  и смъртно наказание, което се отнася особено за наркотрафикантите.

Признавам си, че когато чух за нулевата корупция си казах: „Да, красиво звучи, но малко утопично!“ Но след като поживях малко и се запознах с различни общински и държавни организации, болници, университети, търговски фирми разбрах, че това общество е изградено по особен начин. В него е съчетана старата конфуцианска традиция за отношенията в семейството и в обществото, британското разбиране за строгостта на закона и вярата, че когато работиш усърдно и постоянно, ще живееш добре. Имахме случай- шофьорът на такси се заблуди и не можеше да намери адреса. Той се повъртя из района, изведнъж спря, изключи апарата и каза: „Съжалявам, като намерим правия път ще го включа отново!“ И това не беше поза на някой шофьор на такси, решил да прибере акъла на чужденеца. Не, беше нормалното поведение на един сингапурски гражданин, Колкото и да е странно в основата на всичко това стои разбирането, че не трябва да се краде от обществото. Затова професор Мъри ми беше казал, че липсата на корупция е най-добрата инвестиция. Още по-странно е, че когато се завърнах носещ тези удивителни и прости идеи в главата си аз ги споделих с много мои приятели, някои от тях участващи в политиката. Отговорът беше един и същ: „Хубаво, няма корупция! Ама трябва и още нещо!“ Явно е ,че ние не можехме /а като гледам какво става в държавата- още не можем!/ да оценим силата на това обществено състояние и да го осъзнаем с душите си. Нулева корупция!

И още нещо. В една от редовните си речи  пред обществеността министър-председателят Ли Сиен Лунг говори на тема “Елитът”. Ставаше дума за обществения елит съставен от хора, които имат: ”Талант, богатство и власт, дадена им от обществото, за да ги използват за благото на обществото!” Идеята е, че всички имат нужда от тези хора – културни дейци, бизнесмени, политици, спортисти – които трябва да дадат своя принос за издигане на обществото, тъй като този елит дължи успеха си на обществото. Всъщност тези успели хора стават обществен елит едва когато разберат, че всичко което имат го дължат на обществото. И започнат да връщат своя дълг към обществото. Тази идея е много важна.

Всичко в Сингапур говори за стратегическо развитие. И образованието, което е най-важният приоритет за държавата, и здравеопазването, и науката, и високите технологии, и контейнерите на пристанището, и аерогарата, и социалните придобивки. Но всъщност най- важните са тези две идеи - нулевата корупция и разбирането за това какво е обществен елит. Когато ги приемем с душата и сърцето си може би и ние ще тръгнем по пътя на общественото развитие.

Ето това е историята, която исках да разкажа. Смятам, че е особено важна в тези дни и надявам се ще бъде правилно разбрана.

Публикувано на 10.08.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Срокът на разговорите между премиера и президента отмина- ние сме за диалога с ГЕРБ, но с Борисов - не

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията за Деня на независимостта във Велико Търново

АБВ България

Румен Петков: Честит утрешен празник и на въстание, българи - дошло е време!

АБВ България

Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения

АБВ България

Георги Първанов, президент (2002-2012): Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, а президентът Радев да не влиза в партийната политика


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни