Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

Facebook Twitter

В коментар пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности.

„Според нас причините са няколко, но си струва да се спрем на две. Протестът забравя своята история. Това е първият протест след 1991 година, в който протестиращите не искат нищо – нито запазване на работни места, запазване на предприятието, не искат увеличаване на доходите. Това е протест, който е продиктуван от корупцията и липсата на морал в управлението. Всеки ден протестиращите трябва да мислим за чекмеджетата на властта. Чекмеджетата на министър-председателя, които обиколиха цяла Европа. Чекмеджета, за които ние настояваме за оставката на главния прокурор, защото той трябваше да направи незабавен обиск в резиденцията на министър-председателя. Това обиколи цяла Европа, но протестът започва да го забравя“.

Петков подчерта, че важен фактор за тази тенденция на загуба на енергия на протестите е, че на тях малко се говори за това какво ще е бъдещето на страната след оставката или края на мандата на третото правителство на Бойко Борисов.

„Протестът не показва утрето на българина. Ние всяка вечер сме там и говорим с десетки хора. Особено младите хора искат да чуят за бъдещето си в България. Отсъствието на тази тема започва да демотивира част от протестиращите. Протестът се професионализира. В първите дни имаше много млади семейства с децата си, много хора на чисто приятелски принцип, събрани, за да искат оставката на правителството и главния прокурор. Днес какво имаме? Христо Иванов е яхнал „Орлов мост“, а Мая Манолова беше изгонена оттам и се курдиса на „Дондуков“. Обявяваме обществена поръчка на кое кръстовище да се курдисаме и ние“.

Именно това е причината ПП АБВ да инициира дискусия с подчертано експертно участие, на тема „България на другия ден след Борисов“.

„Обявили сме 4 приоритета, те са дискусионни, но искаме да стартираме с тях, защото имаме висока степен на готовност: селско стопанство, защото Борисов лиши България от хранителен суверенитет, унищожи нашето животновъдство. Никой не говори сериозно и смислено за бъдещето на десетки хиляди хора, които работят в добивните мини и топлоцентралите. Ние искаме голяма динамика в развитието на ядрената енергетика. България загуби мястото си на ключов фактор в европейската енергийна система. Транспорт - сухоземен, воден, въздушен. В годините България загуби ключови позиции. Една част от тях отидоха в Истанбул. Ние сме на път да загубим всичко, свързано с водния транспорт. И държавата България няма да има никакво участие в управлението на корабоплаването. Разбира се, и туризъм“.

Публикувано на 11.08.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Срокът на разговорите между премиера и президента отмина- ние сме за диалога с ГЕРБ, но с Борисов - не

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията за Деня на независимостта във Велико Търново

АБВ България

Румен Петков: Честит утрешен празник и на въстание, българи - дошло е време!

АБВ България

Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения

АБВ България

Георги Първанов, президент (2002-2012): Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, а президентът Радев да не влиза в партийната политика


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни